Kedden-szerdán állásbörzét rendeznek a Műegyetemen

Vágólapra másolva!
Kétszáz feletti kiállító, több ezer állásajánlat - kedden reggel nyílik és szerda estig tart az ország legnagyobb felsőoktatási állásbörzéje a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épületében. Főként mérnököket és informatikusokat keresnek a cégek, ám más diplomát szerzőknek is lesz ajánlat.
Vágólapra másolva!

Kedden megtelik a BME "K", azaz központi épületének aulája. Ismét állásra vadásznak az egyetemisták, a frissdiplomások illetve a munkahelyváltást tervezők. Ezúttal kétszáz feletti munkaadó várja őket többségében mérnöki, informatikai területen.

Mielőtt kilátogatunk a börzére, érdemes átgondolni, milyen állásokat lehet megcsípni, mely cégekhez menjünk oda. A felkészüléshez több stratégia létezik. A korábban ébredők vagy internetközelben levők az állásbörze honlapján (http://allasborze.bme.hu) megkereshetik cégre bontva a meghirdetett állásokat, így már a rendezvényre úgy lehet érkezhetnek, hogy képben vannak a kínálattal. a későbben kapcsolók számára ajánlott az első napon alaposan körülnézni, tájékozódni, a szóba jövő cégeket feltérképezni. A második napon már kifejezetten a vállalatra és pozícióra szabott pályázati anyagokkal - önéletrajzzal és motivációs levéllel felszerelkezve keressük fel a kiszemelt cégeket.

Ügyeljünk az öltözékünkre is. Ugyan állásbörzén nem elvárás lányoknál a kosztüm, fiúknál az öltöny és a nyakkendő, ám a pályázó komolyságát jelzi, ha üzletiesen öltöznek. A kinyúlt póló, a szakadt farmer kimondatlanul rossz hatást kelt, így ezt érdemes kerülni.

Jól fizet az informatika

Az álláskínálat egyik nagy szeletét az informatika alkotja. "Az IT-szektorban jelenleg nagy igény mutatkozik a JAVA, C++ és PhP - fejlesztők, a Microsoft és UNIX alkalmazásüzemeltetők, rendszergazdák, az ERP (SAP) tanácsadók, az adatbázis adminisztrátorok , és alkalmazás támogatók, supportosok iránt", mondja Lenkey Linda, az informatikusok közvetítésével foglalkozó IT Jobs tanácsadója. A szakemberek bére pályakezdőként átlagosan bruttó 270-350 ezer forint között mozog, ám az összeget a gyakorlati tapasztalat és az angoltudás szintje is befolyásolja. "A cégek 80-90 százaléka még mindig erős középfokú angoltudással keres pályakezdőket, ám a némettudás, a tudományos diákköri tevékenység plusz vonzerőt jelenthet a pályázók elbírálásánál" - magyarázza Lenkey Linda.

A szakember arra is felhívja a figyelmet: a vezetőképző programokra jelentkezőknél a diplomaátlag sem mindegy - a trainee programokra jelentkezőknél legalább 4-es átlag az elvárás.

250 ezer körül mérnököknek

Sok mérnöki állás is lesz. Egyik kiállító, a tengelykapcsolók gyártásával foglalkozó Luk Savaria. A cég folyamatosan várja a pályakezdő gépészmérnöki végzettséggel rendelkezők jelentkezését termékfejlesztői, termelési mérnöki és minőségügyi mérnöki pozícióba, tudtuk meg Schneider Csaba személyügyi vezetőtől. E területeken bruttó 200-250 ezer forintos kezdőbérre számíthatnak a frissdiplomás és pályakezdő szakemberek, ami megfelel a versenyszféra által a pályakezdőknek szánt induló fizetésnek.

Prezentáció, próbainterjú, grafológiai elemzés

Nem csupán az állásajánlatok között kereshetnek és pályázhatnak a kilátogatók. Négy személyzeti tanácsadó cég tart próbainterjúkat, amelyeken a látogatók felmérhetik, hol kell még csiszolniuk fellépésükön. Az önismeret fejlesztéséhez, az erősségek-gyengeségek felismeréséhez segíthet hozzá a grafológiai elemzés, mely szintén elkészíttethető térítésmentesen az állásbörze ideje alatt. Ehhez egy 10-15 soros saját írású levelet kell az érdeklődőknek magukkal hozniuk. Emellett még IQ és online tesztek színesítik a palettát.
Segítheti egy cégnél az elvárások, a céges kultúra megismerését, ha vállalati prezentációt hallgatunk meg. A BME állásbörzéjének két napja alatt szoftvercégtől olajóriásig tizenhárom munkaadó mutatkozik be.