Több pénzt akarnak az ügyeletért az orvosok

Vágólapra másolva!
A közeljövőben nem kizárt, a Pécsi Tudományegyetem baleset-sebészeti, valamint fül-orr-gégészeti klinikájának radikális átszervezése. A klinikák dolgozói közül ugyanis negyvenen keveslik az egyetem által biztosított ügyeleti díjakat, az év végéig 5 ezer forintos óradíjért vállalnának újabb ügyelet. Az intézmény ennek csak a felét tudná fizetni.
Vágólapra másolva!

A PTE klinikáin az orvosoknak és az asszisztenseknek évi 416 óra ügyeletet kell vállalniuk túlmunkában. A kötelező ügyeleti keret azonban a legtöbb klinikán már októberben "elfogyott". Az év hátralévő részében ezért csak akkor lehet ügyeletbe beosztani az alkalmazottakat, ha mindezt önként vállalják - ám minderre a 40 érintett klinikai dolgozó csak jelentős díjemelés esetén, 5 ezer forintos óradíj fejében lenne hajlandó. A dolgozók követeléseiket ügyvéd útján eljuttatták a PTE klinikai központ igazgatójához, ám a Népszabadság úgy értesült: az egyetem mindössze a kért összeg felét tudja biztosítani.

Negyven dolgozóval kellene megegyezni

Dr. Kollár Lajos, a klinikai központ igazgatója szintén kihangsúlyozta: a követelés valóban teljesíthetetlen, ám a klinikák dolgozóinak csaknem 90 százaléka elfogadta az intézmény által ajánlott ügyeleti díjat, ami lényegesen magasabb a jogszabályokban előírt minimumnál. Kollár szerint a klinikák működését nem veszélyezteti, ha a negyven dolgozóval nem tudnak megegyezni. Ám ez esetben nem kizárt, hogy a két klinika működését át kell szervezni három műszakosra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!