Milliós lehet a bírság a ki nem adott szabadságért

Vágólapra másolva!
Hétfőtől ellenőrzi a munkaügyi felügyelet, hogy a munkáltatók kiadták-e a dolgozók tavalyról megmaradt szabadságát a szeptember végi határidőig. A bírság akár 10 millió forint is lehet - írja az Inforadió.hu.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi ellenőrzés főszabály szerint a munkavégzés helyén kezdődik. Ekkor meghallgatják a munkavállalókat és a munkáltató képviselőjét, és áttekintik a munkaügyi dokumentációt. Az ellenőrök az információkat összevetve állapítják meg, hogy történt-e jogsértés. Amennyiben a munkáltató nem adta ki szeptember 30-ig a szabadságot, a hatóság kötelezi őt a szabálytalanság megszüntetésére. Ha a szabálytalanság rendszeres és több munkavállalót érint, a felügyelők munkaügyi bírságot szabhatnak ki - mondta el az Inforádiónak Kovácsszegi Dorottya, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség osztályvezetője.

A bírság összege függ a jogsértés súlyától, gyakoriságától, a foglalkoztatotti létszámtól, attól, hogy ismételt-e a jogsértés, illetve, hogy a munkáltató természetes személy vagy sem. A büntetés törvényi maximum egy fő esetén alapesetben 3, több fő esetén 8, ha pedig a szabadságok kiadása mellett más jogsértést is megállapítanak 10 millió forint - tette Kovácsszegi Dorottya.