Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nyelvileg is színesítik az EU-t a külföldi dolgozók

Vágólapra másolva!
A külföldi munkavállalók elősegítik az egységes Európa nyelvi sokszínűségét - többek között ez derül ki egy, a többnyelvűséggel foglalkozó uniós munkacsoport jelentéséből, amelyet szeptember végén adtak át Leonard Orban többnyelvűségért felelős EU-biztosnak.
Vágólapra másolva!

A jelentése megállapítja, a bevándorlók nyelvismeretében hatalmas lehetőségek rejlenek, mert a fogadó közösség nyelvét megtanulva elősegíthetik a kultúrák közötti párbeszédet. A biztos szerint ösztönözni kell, hogy az unió polgárai két vagy több idegen nyelvet is megtanuljanak, káros volna, ha egy közvetítőnyelv válna dominánssá Európában - írja a Népszabadság.

Bizonyos országokban különösen odafigyelnek a helyiek nyelvtudásának szélesítésére. Luxemburgban már az általános iskolai tanárokat is felkészítik arra, hogy képesek legyenek az ország három nemzeti nyelvén (luxemburgi, német és francia) tanítani, a középfokú oktatásban dolgozó tanároknak legalább két évig kell tanulniuk abban az országban, amelynek a nyelvét tanítani fogják. Testvériskolák hálózata támogatja a nyelvtanulást a finn, a norvég és a svéd anyanyelvű iskolák között, néhány iskola közös tantervet hozott létre

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről