Kevés az önkéntes munkavállaló

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió polgárainak egyharmada végez valamilyen önkéntes munkát. Átlag feletti önkéntes dolgozik Ausztriában és Hollandiában, míg Bulgáriában és Litvániában mérték a legalacsonyabb értéket. Magyarország 17 százalékkal a lista hátsó felében végzett.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tíz polgára közül mintegy nyolc tartja úgy, hogy mások önkéntes segítése életük fontos velejárója, noha tízből mindössze hárman vesznek tevékenyen részt közösségi munkában - derül ki a TNS közvéleménykutató vállalat által az Európai Bizottság megbízásából készített legfrissebb Eurobarometer felméréséből. Magyarországon az aktív önkéntes munkában való részvétel aránya az EU-átlagnál jóval alacsonyabb, 17 százalék. Lengyelország, Portugália, Litvánia és Bulgária ennél is rosszabb mutatókkal rendelkezik. A 27 tagállamban mintegy 26 800 embert megszólaltató kutatás másik következtetése az, hogy bár a legtöbb európai (65 százalék) nem vesz aktívan részt önkéntes munkában, illetve nem végez ilyet - legalábbis nem a kérdőívben felsorolt szervezeteknél -, az európai átlag mögött nagyok az egyes országok közötti különbségek.

Ausztria, Hollandia, Svédország az élen

Az eredmények szerint Ausztriában (60 százalék), Hollandiában (55 százalék), Svédországban (53 százalék) és Németországban (52 százalék) a válaszadók több mint fele számolt be arról, hogy a kérdőívben felsorolt szervezetek valamelyikében aktívan tevékenykedik. A részvétel aránya Bulgáriában (10 százalék), Litvániában (11 százalék) és Portugáliában (12 százalék) a legalacsonyabb.