Egyre több cég fizeti az otthoni internetet

Vágólapra másolva!
A megszorító intézkedések, illetve a járulékemelés hatására egyre több cég igyekszik juttatásokkal kiegészíteni a dolgozók havi bérét, sokszor akár a fizetésemelés helyett - mondta el a Világgazdaságnak Párniczky Tibor, a Hewitt munkahelyi nyugdíj- és egészségfinanszírozási üzletágának vezetője.
Vágólapra másolva!

A Hewitt Átfogó kompenzációs kutatás című felméréséből kiderült: egy év alatt ötszörösére nőtt az üdülési csekket biztosító cégek köre, és háromszorosára az élet- és rokkantbiztosítást nyújtók száma.

A legnépszerűbb juttatások ranglistájának élén az üdülési csekk áll, de az étkezési hozzájárulás (főleg a hideg), az iskolakezdési támogatás és a különböző ajándékutalványok is népszerűek. A Hewitt elemzése alapján az idei év "nagy slágere" a számítógép- és internethasználat támogatása volt. Míg a lakástámogatások mértéke csökkent, az albérleté háromszor népszerűbb, mint tavaly.

A kutatásban részt vevő nyolcvan vállalat - ezek átlagos árbevétele 7,4 milliárd forint és átlaglétszáma 100 fő volt - több mint egyharmada a cafeteria-rendszer keretein belül nyújtja béren kívüli juttatásait, vagyis a dolgozók e palettából egy bizonyos keretösszegig szabadon választhatnak. A felhasználható összeg meglehetősen széles skálán mozog: 2007-ben 120-450 ezer forint közötti volt. A társaságok 36 százalékánál az éves felhasználható keret szervezeti szintenként változik: a menedzsereké általában 60 százalékkal magasabb, mint a beosztottaké.