Tíz százalékkal több a regisztrált álláskereső

Vágólapra másolva!
Augusztusban 417 ezer regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, ami 10,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Pozitív tendencia, hogy 20 százalékkal csökkent a diplomás munkanélküliek száma. Negatívum viszont, hogy a tartósan munka nélkül élők 23 százalékkal vannak többen - derül ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal összefoglalójából.
Vágólapra másolva!

Továbbra is jelentősek az eltérések az egyes megyék között. A regisztrált álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez képest Budapesten 3,1 százalék, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 20,9 százalék volt augusztusban, az országos átlag 9,5 százalék - tudósít az MTI.

Pirisi Károly a hivatal főigazgatója elmondta: kedvező, hogy a pályakezdő álláskeresők között jelentősen csökkent a diplomások száma, az egy évvel korábbi létszámhoz képest mintegy 20 százalékkal.

Közel hatvanezer álláshely volt a rendszerben

Augusztusban 57.600 álláshely állt rendelkezésre a munkaközvetítésekhez, ebből 28.500 álláshelyet a hónap során jelentettek be a munkáltatók. A rendelkezésre álló álláshelyekből a hónap végén 29.100 maradt betöltetlen, a többire vagy sikeresen közvetítettek vagy a munkáltató visszavonta állásajánlatát. A leggyakrabban segédmunkást kerestek a munkáltatók, ezt követte a gyártósori összeszerelők, a szabó-, varrónők, a tehergépkocsi vezetők iránti igény. Az elérhető bruttó keresetek ezeknél az ajánlatoknál 81.000 és 140.000 forint közöttiek.

Minden harmadik álláskereső közmunkát végzett

A főigazgató szólt arról, hogy a foglalkoztatást elősegítő támogatásban résztvevők létszámáról - a hosszabb feldolgozási idő miatt - még csak júniusi adatokkal rendelkeznek. Ezek szerint júniusban 61.900 álláskereső vett részt ilyen programokban, ez 9 százalékkal volt több mint májusban. A legtöbb álláskereső, 36,3 százalék a közhasznú munkában vett részt, 30,7 százalék bér- és járuléktámogatással helyezkedett el, 22,7 százalék a képzést vette igénybe.