Állásbörzéket rendeznek Észak-Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az észak-magyarországi régió három megyéjében - Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád - tizenöt helyszínen tartanak szeptember 20-tól november 27-ig Szabad a pálya elnevezéssel pályaválasztási kiállításokat és állásbörzéket. A nyitó rendezvényre Hatvanban kerül sor - tudósít az MTI.
Vágólapra másolva!

A rendezvénysorozatra 400 munkaadót és 25-30 ezer látogatót vár a regionális munkaügyi központ. Szabó József főigazgató kiemelte, a pályaválasztás előtt állókra éppúgy számítanak, mint az állástalan pályakezdőkre és az álláskereső felnőttekre, a fiatalok pályaorientációját segítő pedagógusokra, szülőkre. A régióban egyébként 88 ezer a regisztrált munkanélküliek száma, közülük több, mint 11 ezer a pályakezdő. Arányuk az elmúlt hónaphoz képest összességében 2,6, a pályakezdőknél 19 százalékkal nőtt. Ez utóbbi magas aránnyal kapcsolatban Szabó József fontosnak ítélte elmondani: a nyáron végzett fiatalok ezekben a hetekben próbálnak elhelyezkedni, és amennyiben nem sikerül munkát találniuk, a munkaügyi kirendeltségeket keresik fel, és regisztráltatják magukat.

Borsodban a legtöbb a munkanélküli

A legtöbb munkanélkülit, szám szerint mintegy 57 ezret Borsod-Abaúj-Zemplénben tartanak nyilván, Hevesben és Nógrádban 15-15 ezer a regisztrált állástalanok száma. A munkanélküliségi ráta a térségben 19 százalékos.