A férfiak csak a karrier miatt képzik magukat

Vágólapra másolva!
A férfiak ritkán tekintik kikapcsolódásnak az önképzést, főleg a karrierépítést segítő eszközt látnak benne és szívesebben választják a rövid, átfogó, intenzív kurzusokat - derül ki egy friss nemzetközi felmérésből.
Vágólapra másolva!

A vizsgálatban hat ország - Ausztria, Dánia, Finnország, Írország, az Egyesült Királyság, és Németország - vett részt. Az adatokból kiderült: a szakmai képzéseken részt vevő tanulók között egyre kevesebb a férfi, jelenleg a tanulók kétharmada nő - írja a Népszabadság. A kutatók rámutattak: a férfiak csak akkor hajlandóak továbbtanulni és a képességeiket fejleszteni, ha ez szakmai és karrierszempontból előnyösnek bizonyul. A férfiak többségének emellett nem jelent örömet az önképzés, ritkán tekintik kikapcsolódásnak.

Elnőiesedett a felnőttoktatás

Ennek oka lehet az is, hogy a felnőttoktatás elnőiesedett, az oktatási intézményekben kifejezetten női környezet alakult ki, amelyet főképp nők vezetnek. Ennek következtében az induló kurzusokat is főképp az ő érdeklődési körüknek megfelelően alakítják ki.
A kutatók szerint a foglalkozások tagolása és a képzés formája szintén befolyásolhatja a férfiak döntéseit. A férfiak sokkal cél- és eredményorientáltabban tanulnak a nőknél, és szívesebben választják a rövid, átfogó és intenzív képzéseket. A felnőttoktatásba való bevonásukat az is segítheti, ha a kurzusokat irányított beszélgetésekkel, vitákkal, illetve versenylehetőségekkel bővítik.