Nőtt a regisztrált álláskeresők létszáma

Vágólapra másolva!
A regisztrált álláskeresők száma az előző hónaphoz képest 2,4 százalékkal, az egy évvel korábbival összehasonlítva 9,5 százalékkal volt több július végén. A július végi zárónapon így 412 233 álláskeresőt tartottak nyilván - írja az MTI.
Vágólapra másolva!

A havi növekedés a pályakezdők beáramlásával magyarázható, bár a júliusi 7.800-as létszámerősödés elmarad a nyári hónapokban szokásos 9-10 ezres többlettől. Az iskolát befejezők ugyanis az elhelyezkedést segítő támogatások miatt ilyenkor regisztráltatják magukat.

Ugyanakkor a szezonálisan kiigazított adatok szerint júliusban csökkent a regisztráltak létszáma: 426 300 volt, míg júniusban 427 400. Továbbra is jelentősek az eltérések az egyes megyék munkanélküliségében. A regisztrált álláskeresők aránya a munkaerőmérleg gazdaságilag aktív népességéhez Budapesten 3,1 százalék, Győr-Moson-Sopron megyében 3,8 százalék, ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 19,7 százalék, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 20,6 százalék. Az országos ráta 9,4 százalék - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adataiból.

A tartósan, tehát egy éve vagy annál régebben folyamatosan regisztráltak létszáma 120 ezer volt júliusban, ez 4,5 százalékkal több, mint az előző hónapban, illetve 22 százalékkal magasabb érték az egy évvel azelőttivel összehasonlítva. A regisztrációba 57 ezren léptek be júliusban.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálatnál a hónap során 70 ezer üres álláshely állt rendelkezésre, ebből 29 ezer maradt a hónap végére betöltetlen. A becslések szerint a szolgálathoz a gazdaság betölthető álláshelyeinek 25-30 százalékát jelentik be a munkáltatók, így átlagosan egy-egy hónapban 200-250 ezer álláshely áll rendelkezésre. Ezek bizonyos részét a szolgálat és a magánközvetítők közvetítésein kívül ismerősök információi, hirdetések, pályázatok alapján töltik be a jelentkezők.