Havi 50 ezer forint a budapestiek bérelőnye

Vágólapra másolva!
Álláskeresőként célszerű szem előtt tartani, hogy még mindig Budapesten a legkifizetődőbb munkát vállalni. A fővárosi székhelyű cégeknél és szervezeteknél dolgozó, mintegy 952 ezer munkavállaló havi bruttó átlagkeresete idén január és június között bruttó 213 500 forint volt, csaknem 50 ezer forinttal meghaladva az országos átlagot - áll a KSH statisztikájában.
Vágólapra másolva!

Mindez kézhez kapott jövedelmekkel számolva is legalább 20 ezer forintos eltérést jelent a fővárosi és az országos átlag között. A helyzet Pest megyében is hasonlóan alakult, igaz, itt csupán 30 ezer forinttal kerestek többet a dolgozók, mint az ország egyéb régióiban. A fővárosi bérek a tavalyi év azonos időszakának átlagához képest 8,2 százalékkal nőttek, de ez reálértékben a magas infláció miatt nem jelentett előrelépést.

Közel 300 ezret kerestek a szellemi dolgozók

A statisztika arra is rámutatott: szellemi munkakörökben a havi bruttó átlagkereset 297 ezer forint volt, míg fizikai munkakörökben 135 ezer forint. Az elmúlt fél év során a szellemi és fizikai munkát végzők számában is voltak változások: míg a fizikai munkakörökben dolgozók száma az elmúlt évhez képest 3,6 százalékkal csökkent, a szellemi munkát végzők tábora közel 2,7 százalékkal növekedett. A keresetek megállapításakor azonban csalóka a statisztika, mivel a pénzkeresők egy része önadózóként, hivatalosan a ténylegesnél jóval alacsonyabb keresetet vall be.