A magyar fizetéseket terheli a legtöbb adó

Vágólapra másolva!
A bruttó és a nettó fizetésekről készített régiós összehasonlítást a 2007-ben érvényes adójogszabályok alapján a Deloitte tanácsadó cég. A kétgyermekes munkavállalók összevetésből kiderül, ugyanabból a fizetésből a csehek és a szlovákok sokkal többet tehetnek zsebre, mint a magyarok.
Vágólapra másolva!

A felmérés 500 és 1000 eurós bruttó fizetéseket vett alapul. Eszerint egy két gyermekes magyar munkavállaló az 500 euróból 362 eurót tarthat meg az adólevonások és jóváírások után. A csehek ugyanekkora bruttó fizetésből 422, a szlovákok 428 eurót tehetnek zsebre, csupán a lengyeleket előzzük meg, akik nettóban 353 eurót tarthatnak meg.

Rosszabb a helyzet az 1000 eurós bérkategóriában. Itt a magyarok nettóban csak 572 eurót kapnak, azaz a bruttó bér 57,2 százalékát. A lengyelek ebben a bérkategóriában már előttünk állnak 683 eurós nettóval. A legszembetűnőbb azonban a csehek és a szlovákok adata. Prágában 797 eurót, míg Pozsonyban 883 eurót lehet megtartani.

Jövőre a cseh gyermekeseknél még több marad

Ágoston Katalin, a Deloitte Magyarország adóosztályának menedzsere elmondta, százalékban mérve hasonló társadalombiztosítási járulékterhelés ellenére jelentős eltérések keletkeznek az adórendszerek különbözősége - az adóalap számítása, az alkalmazott sávok száma, szélessége, az adókulcsok mértéke illetve a családi kedvezmények - miatt. További érdekesség, hogy Csehországban 2008-ra olyan adóreform bevezetését tervezik, amely a munkáltatók összköltségének változatlanul hagyása mellett, a speciális családi kedvezmény következtében jelentős nettó jövedelemnövekedést eredményezhet az adózó magánszemélyek szintjén.