Csökken az új tagállamok bérlemaradása az Európai Unióban

Vágólapra másolva!
Az újonnan csatlakozott tagállamok bérei egyre közelednek a régi tagországok kereseteihez - derül ki az Európai Munkaügyi Kapcsolatok Megfigyelő Központjának jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Míg a régi tagállamokban a nominális béremelés az elmúlt két évben 2,8 és 2,9 százalék volt, addig az újonnan csatlakozott országokban nominálisan 7,5 és 9,1 százalékos fejlődést értek el. Reálértéken a növekedés a régi tagállamokban 0,6 és 0,8 százalék volt, az új tagországokban pedig 3,5 és 5,2 százalék. Összességében tehát mind nominálisan mind reálértéken nagyobb mértékben emelkedtek a keresetek az újonnan csatlakozott országokban, mint a régiekben.

2005-ben Magyarországon a bruttó bér 8,8 százalékkal, a nettó 10,1 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 3,6 százalékos növekedésével számolva - 6,3 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A múlt évben pedig a bruttó bér 8,1 százalékkal, a nettó 7,5 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. A reálkereset - a fogyasztóiár-index 3,9 százalékos növekedésével számolva - 3,5 százalékkal volt magasabb az előző évhez viszonyítva - derül ki az MTI cikkéből.