Csalóka az 1 dolláros vezetői fizetés

Vágólapra másolva!
Egyre kevesebbet árul el az USA csúcsmenedzsereinek fizetéséről a hivatalosan, munkabérként kifizetett összeg. Előfordul a jelképes, 1 dolláros fizetés, amihez részvényopciók vagy a már meglévő részvények értékének növekedése kapcsolódik. A legnagyobb amerikai cégek vezetőnek éves jövedelme az alapfizetés 9,5 százalékát teszi ki.
Vágólapra másolva!

Steve Jobs az Apple vezetője például az utóbbi három évben 1 dolláros fizetésért dolgozott, ám 5,4 millió Apple részvényének értéknövekedésével csak 2006-ban 660 millió dollárt keresett - tudósít az AP hírügynökség.

Magyarországon még gyermekcipőben jár

Ugyancsak erre alapozva vezeti a cégek Eric Schmidt a Google elnöke. Részvényeinek értéke 5,5 milliárd dollárra emelkedett. A két példát támasztja alá a Standard & Poor's hitelminősítő felmérése. 500-as listájukon a cégvezetők hivatalos keresete az éves jövedelem alig egy tizedét - 9,5 százalékát - teszi ki. Az évi 30 millió dollárnál többet keresők között az arány már csak 3 százalék volt.
Magyarországon még nem jellemző ez a cégvezetői gyakorlat. Ugyan növekszik a menedzserek körében a teljesítményfüggő bérelem aránya, ám például a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a Kienbaum tanácsadó cég felmérése szerint a mozgó bérelem nagysága az alapfizetés körülbelül 30 százaléka.