Nagy a szakadék minimálbérben az EU-ban

Vágólapra másolva!
Tizenötszörös a különbség az Európai Unió tagországaiban a legmagasabb és a legalacsonyabb minimálbér között. Míg Luxemburgban 1503 euró (370 ezer forint) a minimális fizetés, addig Bulgáriában mindössze 82 euró (21 ezer forint) - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Az Eurofound munkakörülményekkel foglalkozó éves jelentése szerint a tavaly érvényes 247 eurós magyar minimálbér a 27 tagú EU alsó harmadában található. A legjobban Franciaországban, a Benelux államokban, az Egyesült Királyságban és Írországban becsülik meg a munkavállalók erőfeszítéseit, ezen országok ugyanis mind 1000 eurót meghaladó minimálbért írnak elő. A jelentés készítői rámutatnak, hogy az árszínvonalak különbségeit figyelembe vevő vásárlóerő-paritáson összehasonlított bérek között jóval kisebb a különbség, így ugyanis Bulgáriában mintegy 200 eurós, Luxemburgban pedig 1400 eurós szint adódik.
A minimálbér emelése éves szinten 1 és 12 százalék között volt a tagállamokban 2003 és 2006 között, a legjobban az észt minimálbér növekedett, a legkisebb fejlődést pedig a luxemburgi bérek esetében jegyezték fel a statisztikusok. Az adatokból az is kiderül, hogy a nőket nagyobb valószínűséggel jelentik be minimálbéren, mint a férfiakat.