Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Még mindig megéri diplomát szerezni, ugyanis a regisztrált álláskeresők 38 ezres táborából csupán háromezer a diplomás munkanélküli - derül ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adataiból.
Vágólapra másolva!

Minden bizonnyal a május-júniusi diplomavédések, záróvizsgák után emelkedik a felsőfokú végzettségű álláskeresők száma, ám még így is nagyobb eséllyel jutnak munkához, mint érettségizett vagy alacsonyabb végzettségű társaik. Úgy tűnik, a fiatalok időben kapcsolnak, ugyanis az AIESEC nemzetközi hallgatói szervezet felmérése szerint 50 százalékuk két hónappal a végzés előtt elkezd állást keresni - áll a Világgazdaság cikkében.

Az ÁFSZ adatai alapján a legnehezebben a pedagógusok, a mérnökök és a közgazdászok jutnak álláshoz. A közel hétszáz munka nélkül lévő mérnök és a négyszáznál is több közgazdász meglepő, hisz épp az ilyen végzettségek a legkelendőbbek most az álláspiacon. Sok esetben a nem megfelelő nyelvtudás áll az elhelyezkedési nehézség hátterében.
Sokan vannak, akik alább adnák: a diplomás pályakezdők nyolc százaléka végzettségénél alacsonyabb pozícióban - például ügyintézőként - is elhelyezkedne. Ötszázan fizikai munkát is elvállalnának.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről