Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Évi 300 órára emelnék a túlórát

Vágólapra másolva!
Emelhető lesz a túlóra mértéke, amennyiben az Országgyűlés elfogadja az erről szóló javaslatot. Évente legfeljebb 200 órányi túlórát rendelhetnek el kollektív szerződés nélkül a munkáltatók - ezt a keretet növelnék most 300 órára.  A változások minden tizedik dolgozót érinthetnek, ám a szakszervezetek máris felháborodtak a felvetésen - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A tervezet szerint a speciális szaktudást igénylő munkakörökben évente mintegy 300 órányi túlóráról köthetne megállapodást a munkaadó - mindezt anélkül, hogy kollektív szerződésben rögzítették volna. A lehetőséggel a munkaerőigényüket a munkaerőpiacról fedezni nem tudó vállalkozások is élhetnének. A túlóráról szóló módosítás azonban az alkalmazottak maximum 10 százalékára terjedhetne ki. A szakszervezetek máris elutasítják ezt a lehetőséget. "Semmilyen változtatást nem támogatunk, amely a szakszervezetek megkerülésével eleve megadná a munkáltatóknak a lehetőséget a munkaidő kibővítésére" - szögezte le a lap érdeklődésére Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.

Hatékonyabb időbeosztással elkerülhetnék a túlórákat

Az elnök szerint nem a munkaidőt kellene folyamatosan kibővíteni: sokkal inkább a munkáltatóknak kellene javítaniuk a munkaidő jelenleg 60 százalék körüli kihasználtságán. Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára azonban nem tart a rabszolgamunkától: a túlórák csak szükséghelyzetre vonatkoznának és a vállalkozásoknak a túlóráért járó emelt bért is ki kell fizetniük. A kérdés csak az: a jelenlegi gazdasági helyzetben mennyire vennék komolyan a munkaadók a fentieket...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről