Tanácstalanok a munkáltatók a bérátutalásban

Vágólapra másolva!
Egyelőre nem tudják a versenyszférás munkáltatók, mi a teendőjük a májusi bérek átutalásakor. A munka törvénykönyvének módosításának értelmében ugyanis nem okozhat a munkavállalónak pluszköltséget a bankszámlájára utalt fizetés. Az új szabály gyakorlati alkalmazásának módját hamarosan elemzi az OÉT munkajogi bizottsága - áll a Világgazdaság írásában.
Vágólapra másolva!

Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének alelnöke szerint az utalás költségei eddig sem a munkavállalót terhelték. Ám az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala által indítványozott módosítás úgy is értelmezhető: ezentúl a dolgozói bankszámlák kezelésének minden egyes költsége a munkáltatókra hárul.

Wimmer István, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke azt kifogásolta: az új szabályozás a fentiek miatt félreérthető, miközben az sem tisztázott, kire hárulnak a bankszámlavezetés költségei, amennyiben havi egyszeri pénzkivétellel vagy több részletben szeretne béréhez jutni a dolgozó. Ám ha a munkaadónak kell finanszírozni a fizetéshez jutás költségeit, nem kizárt: kollektív szerződés hiányában a törvény miatt egyenként kell majd módosítani a dolgozók munkaszerződéseit. A közszférában már 1998-ban tettek lépéseket a probléma megoldására. Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára arról számolt be: a munkaadók egyösszegű támogatást - évi közel 3000 forintot adnak a kezelési költségekre dolgozóiknak.