Vezetői körökben népszerű a hosszútávfutás

Vágólapra másolva!
A városi hosszútávfutó versenyek résztvevői között egyre több a vezető beosztású. A tavalyi fővárosi marathonon a futók több mint fele vezető beosztású volt. Két, rendszeresen futó vezetőt kérdeztünk a munka és választott sportjuk összefüggéséről.
Vágólapra másolva!

A közvélekedés a menedzserek szabadidős tevékenységét gyakran a fallabda, -és teniszedzésekkel és a nyakatekert extrémsportokkal azonosítja. A vezető beosztásban dolgozók körében mégis egyre kedveltebb edzésfajta a futás. A futóversenyek szervezésével foglalkozó BSI-től úgy értesültünk: a tavalyi budapesti marathon futóinak 36 százaléka közép - míg 29 százaléka felsővezető volt. A szintén a fővárosban tartott félmarathonon pedig a középvezetők 24, míg a felsővezetők 19 százalékos arányban képviseltették magukat.

100-150 kilométert is fut havonta a felsővezető

Lukács Béla, a Citibank lakossági üzletágának pénzügyi igazgatóhelyettese rendszeresen edz: hetente legalább 1-2 alkalommal, egy-másfél órára futócipőt húz a hétköznapok során felgyülemlett munka stressz levezetésére. "A hétvégi erdei túrákon kívül - mintegy 100-150 kilométert futok havonta. Olykor a túrákon is belekocogunk, az erdei friss levegő, a természet látványa, a madárdal még pihentetőbbé varázsolja a kikapcsolódást."

Szervezhetősége és kötetlensége miatt választotta

A szakember szerint nem véletlen a futóedzések egyre növekvőbb népszerűsége a vezető pozíciókban dolgozók közt. A futásra -szemben a többi szabadidős sport tevékenyéggel-sokkal könnyebb alkalmas időpontot találni, körülményektől függően csapatban vagy egyedül is űzhető. Nem igényel túlzottan nagy szervezést vagy költséges eszközöket, csupán a megfelelő futócipő kiválasztásában kell körültekintőnek lenni.

A problémamegoldó készséget is frissíti

A kocogás frissítésül is szolgál. "Egy pillanat alatt kikapcsolódom, elfelejtődik a világ, a napi 10-12 órás munka, elillan a benti stressz. Az edzést követően esetenként, akár teljesen más szemszögből látom a megoldandó feladatokat."
Lukács Béla azt is hozzátette: számára a futóedzés a kikapcsolódáson és a futóbarátságokon túl olyan befektetés, melynek pozitív egészségügyi hatásai 1-2 évtized múlva lesznek kézzelfoghatóak.

A futás öröme miatt választotta a sportot

Király Júlia, a Nemzetközi Bankárképző Központ vezérigazgatója nem lát direkt összefüggést munkahelyen nyújtott teljesítménye és a futóedzések között. A futás azonban szívügye: 1978 óta rendszeresen űzi a sportot. "Az ember - akár felsővezető, akár beosztott - a futás öröme miatt fut. Később pedig hozzászokik a rendszeres mozgáshoz és nem szívesen mond le róla. Ezért hetente 2-3 alkalommal futok, külföldi útjaimon pedig mindennap beiktatok egy futó városnézést."

Növelheti a kitartást

A közgazdász ugyanakkor nem tartja kizártnak, egyesek kitartását, monotóniatűrő képességét növelheti a rendszeres futás. Az edzésekhez körömszakadtáig ragaszkodó, futópadon taposó menedzserek erőfeszítéseit azonban mesterkéltnek, erőltetettnek tartja. "A mozgás egyszerűen jó közérzetet biztosít: ezt pedig felesleges túlragozni..."

Takács Gabriella