A vállalkozóvá váló nők óvatosabbak az üzletben

Vágólapra másolva!
Világszerte egyre több a munkaadójának hátat fordító, szakterületén önálló vállalkozást indító nő. A munka világában megforduló hölgyek mintegy egyharmada áll idővel magánzónak - áll a The Center of Woman's Leadership Babson College tanulmányában.
Vágólapra másolva!

A tanulmányban foglaltak alapján az önállósodás útját választó, magánvállalkozást indító nők óvatosabbak, körültekintőbbek, megfontoltabbak férfi versenytársaiknál. A nők nem tesznek fel mindent egy lapra. Kezdetben legalább egy, garantált keresetet biztosító mellékállásban is dolgoznak.

Ahol alacsonyabbak a munkavállalói bérek

A tapasztalatok azt bizonyítják a munkavállalóként alacsonyabb fizetést nyújtó országokban több nő alapít saját céget. Oroszországban a dolgozó nők legalább 40 százaléka vállalkozik vagy tett lépéseket vállalkozás alapítására. Belgiumban és Svédországban viszont a nők csupán 1-2 százaléka vállalkozó. A magánzói létet kezdő hölgyek többsége magasan képzett, legalább 1 diplomával rendelkezik és 35 éves kora körül kezd önálló üzletbe.
A magyarországi SEED Kisvállakozás-fejlesztési Alapítvány igazgatója, Soltész Anikó úgy tudja: nálunk a vállalkozók 20-30 százaléka nő.