Jobban ellenőrzik a járulékbefizetéseket

Vágólapra másolva!
Tavaly 7 és félezer vállalkozásnál ellenőrizte az APEH a munkavállalók után fizetendő járulékok teljesítését. Utólag mintegy 9 milliárd forintos közterhet hajtottak be. Idén nagyobb arányú ellenőrzéseket terveznek, amelyhez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenleg készülő adatbázisa is alapul szolgálhat - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az OEP ugyanis márciustól mindazokat megkeresi levélben, akiknek a február végi nyilvántartás alapján nem járna egészségügyi ellátás: a feltételezések szerint a mintegy 1 millió érintett nagy része olyan munkavállaló, aki elvileg vagy papíron ugyan rendelkezik munkaviszonnyal, ám munkáltatója nem jelentette be. Az APEH és az OEP tapasztalatai szerint a munkavállaló sem tud minden esetben a törvénysértésről: arra is akadt példa, hogy a munkáltató a munkavállaló által fizetendő járulékokat levonta a bérből, mégsem utalta tovább az adóhatóságnak.

Jogosultság kell a nem sürgősségi ellátáshoz

Ám az is megesett már, hogy a munkáltató teljesítette járulékfizetési kötelezettséget, pusztán a bejelentés maradt el. Jövő januártól a nem sürgősségi ellátásokat csak azok vehetik igénybe, akiknek rendben van a jogosultságuk. 2007 április elsejével azonban már ellenőrizni kell a háziorvosoknak a hozzájuk fordulók jogosultságát az egészségügyi ellátásra.