A német nyelv elsajátítását szorgalmazzák

Vágólapra másolva!
Az angol és a francia mellett német nyelven is meg kellene tanulniuk az uniós bürokratáknak, hogy a bizottság, a tanács és a parlament munkájában mindhárom nagy nyelvet egyformán használni lehessen - szorgalmazza Berlin.
Vágólapra másolva!

Az EU soros elnökségét betöltő német kormány arra alapozza igényét, hogy az unió polgárai között több (18 százalék) a német anyanyelvű, mint az angol (13 százalék) vagy a francia (12 százalék). Ha a második beszélt nyelvet nézzük, a német akkor is megelőzi a franciát - számol be a Világgazdaság.

Szakértők azzal magyarázzák az angol és a francia nyelv dominanciáját, hogy London és Párizs hosszú ideje erőteljesen "nyomja" azokat az uniós intézményekben. A francia kormány például óriási összegeket áldoz luxuskörülmények között tartott nyelvtanfolyamokra, amelyekre az EU és a tagországok hivatalnokait hívják meg. Berlin most a Goethe Intézet nyelvtanfolyamaival igyekszik ledolgozni a hátrányt; a cél az, hogy az uniós bürokraták következő generációja már németül is ugyanolyan jól beszéljen, mint angolul vagy franciául - írja a lap.