Döntő lehet az öltözködés állásinterjún

Vágólapra másolva!
Állásinterjún nem csupán a szakmai tudás, a személyes készségek befolyásolják a személyzeti szakembereket, hanem az öltözet is. Sőt, előfordult, hogy hasonló kvalitású jelöltek között a ruha döntött. Schiffer Miklós stylisttól kértünk tippeket.
Vágólapra másolva!

A személyes interjún a kiválasztást végzők mindenre figyelnek: nemcsak arra, hogy mit mond a jelölt, arra is, azt hogyan mondja, és nem utolsó sorban arra is, milyen öltözéket visel.

"Az öltözet kiemelkedő fontosságú. Egy oda nem illő ruha mindent elronthat. Egy svájci HR-vezető barátom azt mesélte, ha van három, hasonló kompetenciájú, személyiségű rendelkező jelölt, akkor az öltözetük lesz döntő szempont. Bár ez csak egy példa, mégis tapasztalataim szerint a legtöbb interjúztató hasonlóképpen gondolkodik." - mondta el Schiffer Miklós.

Banki szféra: konzervatív öltözet

Az ügyfelekkel naponta találkozó munkatársaknak (front office) különösen figyelniük kell megjelenésükre, már az állásinterjún. A banki szférába pályázókra ez méginkább igaz. A bankoknál dolgozókat tartják egyébként a leginkább konzervatívan öltözötteknek. Ez persze nem kell, hogy fekete öltönyt jelentsen, de a szürke és kék mély árnyalatai, a fehér vagy vízkék ing és a finoman csíkozott nyakkendő elvárás" - tájékoztatott a Schiffer Consulting vezetője.

"Az ügyfeleikkel nem találkozó munkatársaknál (back office állásokban) - például mérnököknél, informatikusoknál - viszont nem feltétlenül szükséges az üzleti öltözet, bár az sem probléma, ha abban jelennek meg" - tette hozzá a stylist.

Visszafogott sötét öltöny, világos ing

Schiffer Miklós állásinterjúra a férfiaknak visszafogott, sötét öltönyt (kéket, feketét, mélybarnát), világos inget (fehéret vagy épp kék csíkozásút) és olyan nyakkendőt ajánl, ami nem kirívó mintázatú. A stylist elmondta: a drapp és a világos öltöny kerülendő, emellett kockás inget sem tanácsos felvenni állásinterjúra.

A cég image-e a szempont

"A cipő legyen fűzős, fekete, zokninak pedig sötét zoknit ajánlott viselni: olyat, ami nem szorítja a lábat és kellően hosszú. A tiszta köröm, az ápolt haj, az ápolt arcszőrzet természetesen elengedhetetlen. Minél konzervatívabb a cég image-e, annál kevésbé lehet a haj hosszú és az arcszőrzetet is nehezen tolerálják" - sorolta a további követelményeket.

Mély dekoltázst ne

A nőknél az a legfontosabb - tette hozzá - hogy öltözetük ne terelje el a figyelmet személyiségükről. "Épp ezért esetükben kerülendők a kihívó, testhez feszülő, mély dekoltázsú ruhák. Inkább visszafogott stílusú öltözéket válasszanak" - tanácsolja Schiffer Miklós.

Lehet nadrágkosztüm is

A nők ajánlott viselete a kosztüm, ami lehet nadrágkosztüm is. A kosztüm színe lehet drapp, bézs, vagy akár piros is. Fontos, hogy a felvett szoknya ne legyen túl rövid, az mindenképp térd alatt érjen. Mindehhez egy világos blúzt tanácsos felvenni, a melltartó viselése pedig minden esetben kötelező - tudtuk meg.

Maximum hét ékszerdarab

"A női cipő legyen zárt, nyáron lehet hátul nyitott, a sarka pedig legyen közepes magasságú. A harisnya télen-nyáron kötelező. A smink akkor jó, ha visszafogott, ékszerből pedig maximum hét darabot viseljen a pályázó" - figyelmeztet Schiffer Miklós.

Oroszi Babett