A karrierépítés szakmai gyakorlaton kezdődik

Vágólapra másolva!
A cégek többsége tapasztalt munkaerőt keres. Az álláskeresők pályakezdőként akkor kerülnek előnybe, ha nem lógják el a szakmai gyakorlatot.  A munkatapasztalat-szerzésben rejlő lehetőségekről egy szakmai gyakorlaton levő egyetemistánál, egy karriertanácsadónál és egy multinál érdeklődtünk.
Vágólapra másolva!

Karriertanácsadók, fejvadászok, HR-vezetők és személyzeti tanácsadók egyaránt hangsúlyozzák: a felsőbb éves hallgatók mindenképp vegyenek részt szakmai gyakorlaton.

A hallgatók a gyakorlaton kipróbálhatják magukat a munka világában, itt tanulhatják meg a munkahelyi lét írott és íratlan szabályait: olyan ismeretekre tehetnek szert, amelyek ma már feltétlenül szükségesek az állásszerzéshez, és amelyek megszerzésére az iskolában nincs esély - hangoztatják a szakértők.

Valóban ennyire értékes lenne az a néhány hét, amelyet a cégnél tölt a diák? Varga Andrea, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem műszaki manager szakos hallgatója szerint igen. Andrea diákévei alatt eddig két cégnél vett részt szakmai gyakorlaton, és mindkettőn számos hasznos tapasztalatot szerzett.

Két interjú után munkakezdés

"Először egy kisebb - 50 főt foglalkoztató céghez - sikerült bejutnom, ahol négy hónapot töltöttem el. A lehetőségre az egyetem Karrier Irodája egy e-mailjében figyeltem fel. Önéletrajzomat azonnal átküldtem az irodának, akik továbbították azt a vállalatnak. Ezt követően két interjún kellett részt vennem: az elsőt az ügyvezető igazgató tartotta, a másodikat pedig a műszaki igazgató. 1-2 hét múlva pedig már el is kezdhettem a munkát" - mesélt a kiválasztási folyamatról Varga Andrea.

Megtanulta, milyen csapatban dolgozni

"A munkám egyszerűbb, kis felelőséggel járó - sales és marketinges - feladatok elvégzéséből állt, például időpontokat kellett egyeztetnem telefonon. Bár a feladatok valóban nem voltak komplexek, ugyanakkor itt sikerült megtanulnom, mit jelent munkahelyen dolgozni. Betekintést nyerhettem a munkafolyamatokba, a vállalati kultúrába, megtanultam, milyen csapatban dolgozni, valós munkahelyi szituációkban próbálhattam ki magam" - erősítette meg a szakértők állításait Varga Andrea.

Először meg volt szeppenve, de belerázódott

"Az első napom egyébként elég érdekesen telt. Soha nem voltam még ilyen környezetben, 50 ismeretlen emberrel találtam szembe magam, épp ezért meg is voltam szeppenve: nem tudtam, kitől mit kérdezzek, mennyire zaklathatom őket kérdéseimmel. Aztán néhány nap alatt sikerült belerázódnom mindenbe" - oszlatta el a félelmeket.

A multinál komplexebb feladatokat kapott

"A második gyakorlatomat egy multinacionális vállalatnál kezdtem szeptemberben, és jelenleg is a cég IS divíziójának Project Management osztályán dolgozom. Erre a lehetőségre egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet. Itt egyébként már komolyabb feladataim vannak: aktívan részt veszek a projektek előkészítésében, prezentációkat hallgatok a többi dolgozóval együtt, tárgyalásokon veszek részt; szerves része vagyok a csapatnak. Jelenleg épp a SAP bizonyos részeinek fejlesztését készítjük elő az igényeknek megfelelően: én az excel táblákban lévő adatokat rendszerezem, fésülöm össze, hogy azok később átültethetőek legyenek" - mondta el a műszaki manager szakos hallgató.

Össze lehet hangolni a munkát és a tanulást

"A munkaidőm sem különbözik a többiekétől: ugyanúgy reggel kilencre járok mint mindenki más. Ugyanakkor az is tény, hogy velem szemben rugalmasabbak: a vizsgaidőszak alatt például nem kellett bejárnom, nyugodtan készülhettem a vizsgákra. Egyébként a cégnél heti három napot dolgozom félállásban. A munka és a tanulás összehangolása nem okoz problémát: azokra az órákra nem járok be, amelyekre nem kötelező" - tette hozzá.