Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nem várnak dolgozói inváziót Romániából

Vágólapra másolva!
Kétszáznál több szakmában álláspiaci vizsgálat nélkül vállalhatnak munkát a romániai és bolgár állampolgárok január elsejétől. Még nincsenek adatok, hogy eddig mennyien jöttek. Tavaly elsősorban segéd- és betanított munkára érkeztek Romániából, akkor még engedéllyel. A határ menti ingázási kedvet csökkentheti, hogy a munkáltató csak a határig köteles fizetni az utazási költséget - áll a Világgazdaság írásában.
Vágólapra másolva!

A magyar munkaügyi központok 219 szakmában szinte automatikusan engedélyezik a romániai állampolgárok munkavállalását: a vállalkozásoknak, munkáltatóknak pusztán a foglalkoztatási szándékot kell közölni. Az Állami Foglakoztatási Szolgálat adatai alapján 2006. januárja-szeptembere között 28 ezren kaptak munkavállalási engedélyt. A vendégmunkások 70 százaléka segéd- és betanított munkára szegődik. A vendégmunkásokat szívesen látnák a kereskedelemben, a vendéglátóiparban, az építőiparban és az egészségügyben.

Az ingázás ára csökkenti a munkavállalási kedvet

A lap által megkérdezettek nem számítanak a vendégmunkások tömeges megjelenésére. Dobák András, a Tesco országos személyzeti igazgatója úgy nyilatkozott: a némely hiányszakmákban - targoncavezetőként, pékként, szakácsként - alkalmazna vendégmunkásokat, ám félő, hogy az ingázás ára csökkentené a munkavállalási kedvet. A Munka törvénykönyve szerint a magyar munkáltatónak csak az országhatárig kell állnia a dolgozók útiköltségét: ám onnantól a dolgozót terheli az ingázás ára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről