Vasutaskedvezmények kérdőjelekkel

Vágólapra másolva!
Az valószínű, hogy a MÁV és a minisztérium felső vezetői májustól nem vonatozhatnak ingyen az első osztályú szerelvényeken, ám a MÁV alkalmazottak kedvezményeiről ellentmondásos hírek érkeznek. A szakszervezetekkel kötött megállapodás szerint nem érintik a megszorítások a vasutaskedvezményeket, a közlekedési tárca vezetője szerint azonban nem élhetnek tovább a régi kiváltságok - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az első osztályon való utazásról le kell mondaniuk a vasutasoknak, május 1-jétől ugyanis ez a kedvezmény megszűnik. A vasutasok és családtagjaik az arcképes vasúti igazolvánnyal a MÁV és a Győr-Sopron- Ebenfurti Vasút (GySEV) Zrt. vonalain a Mahart hajóin, az Állami Erdei Vasutak járatain és a főváros közigazgatási határán belül a BKV-HÉV vonalain ingyen utazhatnak. Sőt, akár harminc kilogrammnyi útipoggyászt is díjmentesen vihetnek magukkal.

210 ezer forint béren kívüli juttatás

A MÁV alkalmazottak az utazási kedvezményektől függetlenül a rendes munkabér mellett kétszáztízezer forintot költhetnek magukra az idén a MÁV pénzéből. Mérlegelhetnek, hogy mennyit fizet be tagdíjként az önkéntes nyugdíj-, az önkéntes kölcsönös kiegészítő egészség-, vagy éppen az önkéntes kölcsönös kiegészítő önsegélyező pénztárnak. Választhatnak étkezési utalványt, támogatást üdüléshez, iskolakezdéshez, ruházkodáshoz, netán otthoni internethasználathoz.

Kóka: a kiváltságok nem élhetnek tovább

A lap emlékeztet, Kóka János gazdasági miniszter bejelentette, a közlekedési ágazatban felül kell vizsgálni a dolgozóknak adott kedvezményeket. Mint mondta, a régi kiváltságok nem élhetnek tovább a piacgazdaságban, hiszen ezek árát mások fizetik meg.