A főnöki népszerűség nyomában

Vágólapra másolva!
A népszerűtlen vezető sokkal többet árt a cégnek, mint amennyit használ: a munkatársak nem szeretnek közelében lenni és dolgozni, többségük ezért előbb-utóbb másik állás után néz. Mi kell a népszerűséghez? Kedvesség? Udvariasság? Ennél jóval több szükséges...
Vágólapra másolva!

Hogyan válhat népszerűvé egy főnök, mit kell tennie ennek érdekében? Sokan azt hinnénk, a humoros, nyájas vezetőknek egyszerűbb megkedveltetni magukat a munkatársakkal. Ez valóban így van. Viszont az is tény, hogy ez közel sem elegendő.

A tett és a szakértelem tesz népszerűvé

"A valódi népszerűséghez nem elég kellemes társaságnak lenni. Kedveltté egy főnök nem csak a viselkedése, hanem elsősorban a tettei és a szakértelme által válhat. Hiába humoros valaki. Ha a munkatársak úgy látják: nem alkalmas a vezetői székre, nem fogják kedvelni, sőt..." - mondta el Pilát Gábor, az Mconsulting ügyvezető igazgatója.

Ugyanakkor a megfelelő kommunikáció is rendkívül fontos. "A népszerű főnök tudja, hogy kell szólni az alkalmazottakhoz. Jó modorú, nem fennhéjázó, de ami még lényegesebb: nem parancsolgat, hanem feladatokat delegál" - tette hozzá.

Aki a számok mellett az emberre is figyel

A népszerűségre vágyó főnöknek nemcsak a stílusra, a munkatársakhoz való hozzáállásra is tanácsos odafigyelni. "A kollégák az olyan vezetőt kedvelik, aki a gazdasági mutatók böngészése mellett szakít időt arra is, hogy elbeszélgessen velük, meghallgassa problémáikat. Ha pedig kérnek tőle valamit, akkor ezeket is figyelembe véve hozza meg döntését" - véli Pilát Gábor.

Aki figyelembe veszi a kollégák véleményét

A gondok meghallgatása mellett az ötletek figyelembevétele is elősegíti a népszerűvé válást "Tapasztalataink kedveltté azok válnak, akik nem vetik el a kollégák javaslatait, hanem a problémák megoldásánál figyelembe veszik azokat, adott esetben pedig alkalmazzák is. Hasonlóan népszerűek, akik engedik kibontakozni a tehetségeket, illetve akik nem csak saját előrejutásukkal foglalkoznak, hanem teret engednek a beosztottak ambícióinak is" - sorolta Csébfalvi János, a Door Training and Consulting Hungary trénere.

Nem szabad túl engedékenynek lenni

"Tanácsos mindemellett engedékenynek lenni, ugyanakkor az is tény: határt kell szabni az engedékenységnek. Ha például egy dolgozói hiba súlyosan sérti a vállalat érdekeit, nem ajánlott szemet hunyni felette. Viszont ha a tévedés nem nagy mértékű, akkor a keménykezűség helyett érdemesebb a munkavállalóval közösen megoldást találni rá. Különösen fontos az ilyen hozzáállás akkor, ha egy olyan kolléga követte el a baklövést, aki eddig kiválóan teljesített" - figyelmeztet Csébfalvi János.

Elvár és jutalmaz

A népszerűvé válás elengedhetetlen "kelléke" a megfelelő jutalmazás is. "Egy vezetőt akkor kedvelnek ha nem csak elvár és számon kér, jutalmaz is: ha a kitűzött célt eléri a csapat, akkor valamilyen módon megköszöni azt" - mondta el Csébfalvi János.

"Emellett a kollégák szimpátiáját, sőt, mély tiszteletét válthatja ki a főnök abban az esetben, ha a cég hullámvölgybe kerül, s ő nem hagyja cserben a munkatársakat: menekülés helyett a probléma minél gyorsabb megoldására koncentrál" - tette hozzá.

Nem a népszerűségért kell hajtani

Fontos megjegyezni azonban - figyelmeztetnek a szakértők -, hogy a főnök dolga mindenekelőtt az irányítás, a vezetés. A népszerűség elérése csak másodlagos célként szerepelhet teendői képzeletbeli listáján.

Oroszi Babett