Ötszázan vonultak nyugdíjba a prémium évekkel

Vágólapra másolva!
Két évvel ezelőtti indulása óta több mint ötszáz közszolgálati dolgozó vette igénybe a prémium évek programot - áll a kormányszóvivő újévi közleményében.
Vágólapra másolva!

A 2005. január 1-jén indított prémium évek program a köztisztviselőkre, az ügykezelőkre, a közalkalmazottakra és az egyéb közigazgatási szervnél foglalkoztatott munkavállalókra vonatkozik, és az vehet részt benne, akinek - a közigazgatás korszerűsítése miatt - megszűnik a munkaköre, de három éven belül nyugdíjjogosultságot szerez és legalább huszonöt éves munkaviszonya van a közszférában - írja az MTI.

A hároméves időtartamra szóló programban részt vevőknek vállalniuk kell, hogy részmunkaidőben, hetente legfeljebb tizenkét órát dolgoznak, és ellentételezésként a korábbi fizetésük 70 százalékát kapják. A kormány 2006 őszén döntött a programba történő belépés határidejének meghosszabbításáról: a közszférát elhagyók 2006. december 31. helyett 2008. december 31-ig vehetik igénybe ezt a lehetőséget. 2005 januárjától 2006 szeptemberéig mintegy háromszázötven dolgozó élt ezzel a lehetőséggel, és 2006 utolsó negyedévében újabb százhetvenöt fő választotta a részmunkaidős foglalkoztatást.