Hiánycikk a szakképzett munkaerő sok országban

Vágólapra másolva!
A Manpower állásközvetítő cég nemzetközi felméréséből kiderül: Amerikában és Európában is nagy a szakemberhiány. A munkaerőpiacát a magyarok előtt is megnyitó Svájcban a vállalatok közel fele nem talál megfelelő szakképzett munkaerőt.
Vágólapra másolva!

A Manpower 23 országban 33 ezer vállalatot kérdezett meg. A felmérésből kiderül: a külföldi cégek 40 százaléka küzd szakember-gondokkal. A legrosszabb a helyzet Mexikóban, itt az arány 78 százalék, Kanadában 66 százalék, Németországban 53 százalék. Franciaországban a vállalatoknak a 30 százaléka, Olaszországban a cégek 32 százaléka nem talál szakképzett munkaerőt a betöltendő helyekre - adta hírül a Privátbankár.hu.

A munkaerőpiacát az újonnan csatlakozott országok polgárai előtt szeptemberben megnyitó Svájcban a megkérdezett 751 vállalat 48 százaléka állította: kevés a szakember a termelésben, az építőiparban - például asztalos, kőműves - de hiány van mérnökökből, könyvelőkből is. A tíz legkeresettebb szakma között van egyebek mellett a kertész, az ápoló, a vendéglátó ipari alkalmazott és az informatikus.