Jóval többet keresnek a vállalatvezetők, mint a miniszterek

Vágólapra másolva!
Míg Magyarországon a miniszteri és a vállalatvezetői átlagfizetések közötti szorzó nagyjából két-háromszoros, addig Nyugat-Európában 15-20-szoros, az Egyesült Államokban pedig több mint hetvenszeres az eltérés - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Hazánkban egy miniszter 1,2 millió forintot keres, ez évente nagyjából 15 milliót tesz ki. Ehhez képest a magyarországi részvénytársaságok vezérigazgatói évente bruttó 28-48 millió forint közötti összeget keresnek .

Ezzel szemben Nagy-Britanniában egy miniszter - parlamenti képviselői fizetésével együtt - évente 135 ezer fontra (körülbelül 50 millió forintra) számíthat,. Ezt 2712 fontos "londoni pótlék" és a fővárosban második lakást fenntartó kormánytagok számára további 3400 font egészíti ki. Az amerikai szövetségi kormány miniszterei évente 180 ezer dollárra, azaz nagyjából 34 millió forintra számíthatnak - számol be a lap.

900 millió forint a vállalatvezetők bére Nagy-Britanniában

Ehhez a 30-60 millió forint közötti éves miniszteri jövedelemhez képest a nyugat-európai vállalatvezetők nagyságrenddel többet keresnek. Nagy-Britanniában a The Guardian nemrég közzétett éves felmérése szerint a vállalatvezetői kompenzációs csomag összértéke átlagosan bruttó 2,4 millió fontot (900 millió forint) tesz ki az idén, de még egy pénzügyi igazgató is 1,1 millióra, azaz több mint 400 millió forintra számíthat. Az Egyesült Államokban még nagyobb a tárcavezetők és a topmenedzserek jövedelme közötti eltérés. A Standard and Poor's 500-as indexében szereplő nagyvállalatok vezérigazgatói átlagosan 13,5 millió dollárnyi (azaz majdnem 2,6 milliárd forint) juttatást kaptak 2005-ben, és az idén ez az összeg nyilvánvalóan tovább emelkedett.