Vágólapra másolva!
Minden harmadik cégnél jelentkeztek más uniós tagországból a felső vezetői, szakértői és szakmunkás pozíciókra meghirdetett állásajánlatokra 2006-ban - áll a PricewaterhouseCoopers (PwC) 14 ország 445 munkaadójának bevonásával elkészített felmérésében. Az összes jelentkezésnek mindössze 5 százaléka érkezett külföldről - számol be a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A tanulmány rámutat: leginkább csak a skandináv országok, Írország és Nagy-Britannia munkavállalóira jellemző a mobilitás. A külföldi munkavállalás előtt álló legnagyobb akadályok közül a jelentés az adó- és az egészségügyi rendszerek, illetve a szociális juttatások különbözőségét, az uniós szintű munkajog hiányát és a szakmai képesítések külföldi elismertetésének nehézségeit emeli ki - írja a lap.

Sokakat visszatart azonban az is, hogy házastársa bajosan találhat munkát, nem könnyű a megfelelő lakhatás és a gyerekek iskoláztatásának biztosítása sem, és a családtól, barátoktól való elszakadást sem vállalja mindenki. A PwC szerint az emberek azért tartják nagyon bonyolult dolognak egy külföldi állás megszerzését és magát a külföldi munkát, mert hiányoznak a pozitív üzenetek, valamint az ismeretek a tájékozódás mikéntjéről.