A munkajogász válaszolt olvasóinknak

Vágólapra másolva!
Egészségkárosodás, ki nem fizetett túlóra, leltárhiány levonása a fizetésből. Széles a skálája olvasóink munkajogi problémáinak. Az érdekesebb kérdéseket és szakértőnk, Dr. Sipos Márta ügyvéd válaszait közöljük. 
Vágólapra másolva!

Nem fizetnek az esti extra munkáért

Közalkalmazottként dolgozom egy közművelődési intézményben, a heti munkaidőm 40 óra. Az elmúlt időszakban ezt elég gyakran túllépem, mivel esti ügyeletet kell vállalni, szombaton, vasárnap és fizetett ünnepeken is dolgozni kell. Mindezért semmilyen juttatást nem kapok. Kérdésem: az alapfizetésen kívül jár-e pótlék, túlóráért díjazás?

Dr. Sipos Márta: A heti munkaidő felüli munka rendkívüli munka, pótlék jár érte. Munkaügyi Bíróság előtt a pontos idő- és illetménykimutatás mellékelésével követelhető.

Felmondási idő és betegszabadság: más munka nem vállalható

Napi 2-3 órás megbízásos munkaviszonyt lehet-e felmondás alatt, de a betegszabadságon lévő személynek vállalnia? (járó beteg!!)

Dr. Sipos Márta: Nem.

Munkabérből nem vonható le a leltárhiány

Leltárhiánnyal kapcsolatos kérdésemre szeretnék választ kapni.
Kereskedelmi egységben nyitvatartási időben, ismeretlen tettes(ek), lopást hajtottak végre, amit rendőrségen lejelentettem, tárgykörözést elindították.
Ebben az esetben a munkáltató, levonhatja-e a lopásból eredő hiányt, leltárhiányként?

Dr. Sipos Márta: Kártérítési követelést Munkaügyi Bíróság előtt lehet érvényesíteni, közvetlenül levonni a munkabérből nem lehet. Kérje a Munkaügyi felügyelet segítését.

Napi 12 óra munka, egészségügyi problémák

A jelenlegi munkahelyemen gépkocsivezetőként kerültem felvételre. A munkaidőm papíron heti 40 óra. Ezzel szemben rendszeres a napi 10-12 órai nehéz fizikai munka, amit nem fizetnek ki túlóraként. Ennek következményeként (30!) évesen lumbágóm van. Mivel már másodszor megyek táppénzre a derekam miatt, nem szeretnék visszamenni dolgozni ehhez a céghez. A kérdésem a következő: Hogy járok jobban, ha én mondok fel vagy ha felmondanak? Lehet e követelni rajtuk kártérítést, amiért tropára ment a derekam és keresőképtelen lettem egy jó időre?

Dr. Sipos Márta: Ha rendkívüli felmondással mond fel, akkor jár a felmondási idő és a végkielégítés- végső soron a Munkaügyi Bíróság dönt erről. A kártérítést orvosszakértői vélemény alapján lehet eredményesen perelni.

Meddig alkalmazható a határozott idejű szerződés hosszabbítása?

2005. márciusa óta félévente meghosszabbított határozott idejű szerződés alapján dolgozunk múzeumban különböző munkakörökben (jegypénztáros, információs, teremőr). Arra lennénk kíváncsiak, hogy kötelezi-e valamilyen jogszabály a munkáltatónkat arra, hogy szerződésünket azonnal, vagy bizonyos idő elteltével határozatlan idejűre módosítsa. A helyettesítés ténye nem áll fenn, ezért az egyetlen kifogásuk a "meghatározott" feladatra szóló alkalmazás lehet. A kifogás jogszerű-e?

Dr. Sipos Márta: Ha munkaviszony, csak az 5 éves határ a korlát (max. addig lehet egymás utáni határozott időre alkalmazni), más feltétel nincs. Ha közalkalmazottak, akkor nem jogszerű a határozott idő, ezt Munkaügyi Bíróság mondhatja ki (vagy a Munkaügyi Felügyelet).

Kétszer nem köthető ki próbaidő

Munkaerőkölcsönző cég segítségével helyezkedtem el. Úgy szólt a szóbeli megállapodás, ha megfelelek, a 3 hónapos próbaidő leteltével a cég "átvesz" saját állományba. Lejárt a 3 hónap, a főnököm közölte, annyira nem elégedett velem, hogy saját állományba vegyen, de maradhatok ugyanúgy, ahogy eddig is dolgoztam, a munkaerőkölcsönző cégen keresztül, és november 17-től újra 3 hónap próbaidővel. A cég dolgozói kapnak 13. havi munkabért.2 kérdésem lenne:1.létezik e kétszer 3 hónapos próbaidő ebben a helyzetben?

Dr. Sipos Márta: A próbaidő egyszer 3 hónapra köthető ki, és a kölcsönzött munkaerőt két héten belül írásban kell tájékoztatni pl, a bérezésről is ! ha legalább 6 hónapot már ott dolgozott, akkor a kölcsönvevőnél alkalmazottakkal egyező munkabér illeti meg. Kérje a tájékoztatót és azt követően a Munkaügyi Felügyelet segítségét.

Átirányítás: csak a munkával töltött napok száma számít

Azt szeretném tudni, hogy az átirányítás idejébe (44 munkanap) beszámít-e, ha a munkavállaló megbetegszik, vagy szabadságot vesz ki.

Dr. Sipos Márta: A munkavégzés időtartama max. 44 munkanap - ez egyszerűen azt jelenti, hogy nem számít bele a nem munkával töltött idő.

Előrehozott nyugdíj 40 év szolgálati idő után

1952-ben születtem, 1966. szeptembertől 1969-ig szakmunkásképzőbe jártam, és 2004. decemberéig dolgoztam. Utána munkanélküli lettem, de ez az idén nyáron lejárt. Kérdésem, hogy előrehozott nyugdíjra férfiként mikortól van lehetőségem?

Dr. Sipos Márta: 2009-től az 59. életév betöltésekor 40 év szolgálati idő kell hozzá.

Szerkesztette: Karácsony Zoltán