Részleges nyitás várható a munkavállalásban

Vágólapra másolva!
A kormánynak év végéig el kell döntenie: mely szakmákban teszi lehetővé az EU-hoz csatlakozó Románia és Bulgária állampolgárai számára a könnyített munkavállalást. A munkaerőhiánnyal küzdő területeken nyitás, máshol a jelenlegi rendszer fenntartása várható. Felmérések szerint azonban a romániaiak inkább nyugatabbra mennének. A hazai kereskedelmi kamara becslése szerint 50-55 ezer romániai és bolgár munkavállaló várható a nyitás után.
Vágólapra másolva!

A magyarországi munkavállalást tervező romániai és bolgár állampolgárok számát hivatalos állásfoglalásában a Szociális és Munkaügyi Minisztérium sem merte megtippelni. Ám az előrejelzések szerint az EU- hoz 2004-ben csatlakozott országok munkavállalóihoz képest nagyobb munkavállalási kedv várható. Magyarországon a tervek szerint az első két évben átmenetileg korlátoznák a munkavállalást: a munkaerőpiacot fokozatosan, a valós munkaerőigényhez- és hiányhoz igazítva nyitnák meg a Romániából és Bulgáriából jövők előtt.

Csak regisztrációra lenne szükség a hiányszakmákban

A hiányszakmák munkavállalóinak mindössze regisztrálniuk kell a munkába állást megelőzően. Ahol a gazdaság nem tart igényt a többlet munkaerőre, ott érvényben marad a jelenlegi engedélyezési rendszer. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az EU csatlakozást követően 50-55 ezer romániai és bolgár munkavállaló megjelenésével számol.

Ahol könnyű állást találni: mezőgazdaság, építőipar

Melyek számítanak hiányszakmáknak? - adódik a kérdés. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján az építőipar és a mezőgazdaság mintegy 10 százalékos munkaerőhiánnyal küzd. A külföldi munkaerő foglakoztatása a mezőgazdaságban főként a dunántúli régióban, valamint a Dél-Alföldön jelentős. A fővárosban, a Pest környéki agglomerációban és az észak-dunántúli térségben már az építőipar igényli a legtöbb külföldi munkavállalót -itt főként kőműveseket keresnek.

Segédmunkásként helyezkedhetnek el a külföldiek

A cégeknél segéd-és betanított munkásokra, esetenként alkalmi munkásokra van leginkább szükség - ezekre a posztokra főként konyhai kisegítőket, takarítókat, csomagolókat, anyagmozgatókat, mosodai alkalmazottakat, árufeltöltőket keresnek. A Romániából érkezettek részére kiadott munkavállalási engedélyek 70 százaléka eddig is ezekre a munkakörökre vonatkozott.

Varrónőből, pékből, egészségügyi dolgozókból legnagyobb a hiány

Az egészségügyben és a feldolgozóiparban a meghirdetett pozíciók csaknem egyötöde betöltetlen: előbbiben orvosokból, ápolókból, míg utóbbiban textil, -bőr és cipőgyártó szakmunkásból nagy a hiány. Szembetűnően nagy a hiány szabó- és varrónőkből: a részükre hirdetett posztok 70 százaléka áll betöltetlenül. Húsipari dolgozókra is lenne igény -az üres álláshelyek 75 százalékát ebben a szektorban teszik közzé. Hús, -hal és baromfifeldolgozó munkásokban szintén hiány mutatkozik. Nincs elég pék és sütőipari szakmunkás sem: a meghirdetett állások tizedére nem találnak szakembert - a tartósítóipari szakmunkásokkal, a zöldség - és gyümölcsfeldolgozókkal ugyanaz a helyzet. A Romániából érkezettek részére kiadott munkavállalási engedélyek 70 százaléka egyébként eddig is a segéd- és betanított munkákra vonatkozott.

A jólét reményében mennének külföldre

Egy 2005-ös felmérés arra is rámutatott: a külföldről érkezők egyértelműen a pénz reményében távoznak külföldre. A megkérdezettek fele a kedvezőbb kereseti lehetőségek, egyötödük a magasabb életszínvonal miatt keresné más országban a boldogulását. Ám a nyelvtanulás, a képzés nem játszik szerepet döntésükben: ezt a romániai állampolgárok nem egészen 1 százaléka várja a külföldi tartózkodástól. A magyar kormánynak azonban 2006. december végéig el kell döntenie: mely szakmákban teszi lehetővé a Romániából és Bulgáriából érkezők munkavállalását.

Olaszország és Spanyolország vonzóbb Magyarországnál

A romániai munkavállalók 33 százaléka Olaszországban, 25 százaléka Spanyolországban, 14 százaléka Németországban vállalna munkát. Magyarországon a megkérdezettek csupán 6 százaléka szeretne dolgozni. A bolgár migránsok a földrajzi közelség miatt inkább Spanyolországba és Görögországba, esetleg Olaszországba mennének, míg a tengerentúlon az USA és Kanada vonzza őket leginkább.