Nem nyilatkozhat az üzemorvos a HIV fertőzöttségről

Vágólapra másolva!
India leggazdagabb államának vezetősége úgy döntött: az állami szerveknél megtiltja az AIDS-ben szenvedők munkahelyi megkülönböztetését. Magyarországon tilos a HIV alapján történő diszkrimináció. Az üzemorvos csak azt mondhatja meg a munkáltatónak, hogy a dolgozó munkára alkalmas-e vagy sem.
Vágólapra másolva!

India egyik tartományában irányelvet fogalmaztak meg, amelyben leszögezik: a munkaerő-felvétel, az áthelyezések és az előléptetések során nem lehet szempont az, hogy valaki AIDS beteg-e vagy sem. A diszkrimináció visszaszorítása érdekében a jövőben a hatóságok sem adhatnak ki ilyen jellegű információt a dolgozókról. Indiában egyébként 5,7 millió HIV fertőzött él - több mint Dél-Afrikában -, az irányelvet kezdeményező és bevezető államban, Maharashtra-ban összesen mintegy 650 ezer HIV fertőzöttet tartanak számon.

Magyarországon a munkaköri alkalmasság számít

"Hazánkban a jog bünteti az ilyen jellegű megkülönböztetést. Diszkriminációnak minősül, ha a dolgozót HIV fertőzése miatt nem alkalmazzák - holott állapota alapján alkalmas lenne a pozíció betöltésére, például nem fáradékony, terhelhető stb" - mondta el Dr. Sipos Márta munkajogász.

"Magyarországon egyébként az ilyen jellegű információk kiadása is szigorúan tilos. Bármi is derüljön ki az alkalmazottról, azt az üzemorvos nem adhatja tovább sem a munkáltatónak sem senki másnak. Csak annyit közölhet, hogy az illető alkalmas-e a munkára vagy sem" - tette hozzá.