Tízezer forintos óradíjjal is dolgozhat a Mikulás

Vágólapra másolva!
Egynapos továbbképzésen vehetett részt hatvan, december 6-án bevetésre kerülő Mikulás. Színészek, előadók oktatták a szakmába vágyókat kommunikációra, konfliktuskezelésre, ajándékosztogatásra és Mikulás-etikettre. A legjobban fizetett Mikulások akár 10 ezer forintot is kereshetnek óránként, de 600 forintra is van példa.
Vágólapra másolva!

Az újszerű kezdeményezéssel Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének kreatív alelnöke rukkolt elő. Elmondása szerint az ötletet az elmúlt évek kellemetlen tapasztalatai, a gyermekeikhez bérmikulást szerződtetett szülők panaszáradata adta. "Rengeteg szülő panaszkodott az ünnepnapra szerződtetett Mikulások magatartásáról, etikátlan viselkedéséről. Volt köztük olyan, aki piros ruha helyett kékben jelent meg az egyik családnál. Egy másik Mikulás a megrendelőhöz érkezve azonnal WC-re akart menni, de akadt olyan is, aki a gyerekek jelenlétében trágárkodott, vagy felhajtott egy stampedli pálinkát. Más pedig el sem ment az előre egyeztetett ajándékosztó körútra" - magyarázza a Mikulásakadémia kiötlője.

Szakmai konzultáción a nagykarácsonyi Mikulással

Az egynapos, ingyenes képzésen közel 60 jelentkező vett részt, férfiak és nők vegyesen. A tréningen többek közt arra is választ kaphattak: mit kell mondani a kérdezősködő gyermekeknek, hogyan kommunikáljanak a félénkebb csemetékkel. A Mikulás mindemellett sosem fogyhat ki az ajándékokból, karakteréből, korából kiindulva nem mozoghat hiperaktívan, túlzottan fiatalosan.

Óvatosan a simogatással

Nem mindegy például, hogyan cirógatja meg a kicsiket. Akadt olyan szülő, aki a gyermekét simogató Mikulás láttán már-már szexuális inzultusra gyanakodott - ezért a Mikulásoknak a helyes non-verbális kommunikáció alapjait is el kell sajátítaniuk. A kurzus során Magyarország hivatásos nagykarácsonyi Mikulása is megosztotta szakmai tapasztalatait a tanulni vágyókkal. A tréning résztvevői oklevelet is kaptak teljesítményükről.

Fellépési díjak: alkalmanként 600-tól 10 ezerig

Számos vállalkozás érzett már rá - a szaloncukrok mellett- az időszakos Mikulásbérlés ízére. Egy debreceni kozmetika 600 forintos órabérrel keresett ilyen munkára fiatal férfiakat. Lutter Imre azonban úgy tudja: a profibbaknak ennyi nem elegendő, az alkalmi Mikulásokat cégtől függően 2-10 ezer forintos óradíjjal foglalkoztatják. A Mikulás milyensége azonban nem feltétlenül egyezik az árral, és nem kizárólag attól függ, hogy a szakálla vagy a ruhája mennyire csillog.

Kirúgás túl hosszú csevejért

A Mikulás szakmában is kezd megjelenni a profitorientáltság. Tavaly egy brit Mikulást azért bocsátott el a munkáltatója, mert nem termelt kellő mennyiségű profitot. A szerepét jócskán túlteljesítő férfi ugyanis az előírásos fél perc helyett akár 10 percig is elcsevegett egy-két aprósággal ...

Takács Gabriella