Pályamódosítás: így készítsük elő új szakmánkat

Vágólapra másolva!
Diplomával a kézben a munkahelyen rájövünk, hogy mást szerettünk volna. Keveset fizetnek az iskolában, az értékesítői munka monoton darálás... Több pénzre, nagyobb szellemi teljesítményre vágyunk. Miként és hogyan lehet a munka világában pályát módosítani?
Vágólapra másolva!

A dolgozók közül sokan érzik úgy - egy-két, a szakmájukban eltöltött év után -, hogy egykoron talán rosszul választottak. Egyáltalán nem élvezik a munkájukat, feladataikat kedvtelenül, unottan végzik el, teljesen másra vágynak. Ilyenkor a bátrabbak döntenek, és szakmát váltanak.

Érdemes azonban ezt is, mint a legtöbb karrierrel kapcsolatos döntést jó alaposan megfontolni. A pályamódosítás ugyanis rendkívül nehéz: a dolgozóknak mindent újra kell kezdeniük, ismételten a vállalati hierarchia legaljáról kell elindulniuk, ráadásul az sem biztos, hogy új szakmájában sikerül azonnal elhelyezkedniük.

Minél később váltunk szakmát, annál nehezebb

"A cégek nehezen fogadják be a pályamódosítókat. Legalábbis azokat, akik nem rögtön az egyetem, főiskola után váltottak, hanem jóval később. Fejvadásztól pedig szinte elképzelhetetlen hogy egy nyitott pozícióra olyan munkatársat ajánljon, aki azt megelőzően egyáltalán nem dolgozott még az adott szakmai területen, vagyis nem rendelkezik releváns piaci tudással" - avatott be Gelencsér Judit, a Catro Vezetői Tanácsadó Kft. senior tanácsadója.

Bölcsészek: nagy különbség a szakok között

A pályamódosítás a frissen végzettek számára megy viszonylag egyszerűen. A váltási esélyeket tekintve ugyanakkor nagy a különbség például a klasszikus bölcsész szakokat (például magyar, történelem, filozófia) illetve a nyelvszakot (angol, német, spanyol olasz) végzettek között.

Idegen nyelvben profik, közgazdászok: könnyebb helyzetben

"Míg a történelem, magyar szakosok számára nem, addig a nyelvszakosok számára nyitottak például a különböző nemzetközi cégek asszisztensi pozíciói. Ha például a marketing területet célozzák meg, akkor nyelvtudásuknak köszönhetően jó eséllyel pályázhatnak egy marketing-asszisztens pozícióra. Innen a szakirányú másoddiploma megszerzése után - jobb esetben közben - marketingessé léphetnek elő. Hasonlóan jó helyzetben vannak a közgazdászok: tudásuk számos területre beépíthető, így ők szintén elég sok irányba el tudnak indulni" - magyarázta Gelencsér Judit.

Multinál: marketingesből értékesítő

"A multinacionális vállalatnál dolgozók egyébként a módosítás szempontjából szerencsésebbek, mint akik kis cégnél tevékenykednek. Egy multinál ugyanis van esély arra, hogy például az addig marketingesként dolgozó kolléga értékesítőként is kipróbálja magát a szakirányú tudás megszerzése után. A kis cégeknél viszont ez szinte elképzelhetetlen" - mondta el.

Mint a fentiekből is kiderül, a sikeres pályamódosításhoz elengedhetetlen a másoddiploma megszerzése. "Mielőtt belevágna, fontolja meg: melyik intézményben szerzi meg azt. Lehetőleg olyan iskolában kezdjen el tanulni, ami nívós, amit a cégek is elismernek. Ellenkező esetben ismételten elveszteget négy-öt évet" - véli a senior tanácsadó.

Egyeztessünk a munkáltatóval

Ideális, ha a tanulást a jelenlegi munkáltató egyetértésével és támogatásával kezdi meg az illető. "A pályamódosítás megkezdését megelőzően a dolgozónak érdemes egyeztetnie a vezetőkkel: támogatják-e céljai elérésében. Ajánlott emellett érdeklődnie a HR-osztálytól arról, lesz-e lehetősége cégen belül kamatoztatni a megszerzett tudást" - ad tippet Gelencsér Judit.
Ha a HR-től azt a választ kapja: valószínűleg nem tudják majd foglalkoztatni új szakmájában, érdemes már a tanulás utolsó hónapjaiban új állás után néznie.

Új szakma megcélozva: ez legyen a cv-ben

"Az önéletrajzban ajánlott feltüntetni az addigi munkákat is. A pályázás során ugyanis előnyt jelenthet, hogy az illetőnek már van céges tapasztalata, ismeri a munkahelyi lét írott és íratlan szabályait - ami például egy pályakezdőről nem mondható el. Az cv-ben nem, a kísérőlevélben viszont szükséges hangsúlyozni, illetve megmagyarázni a pályamódosítást. Tanácsos részletesen kifejteni, miért döntött a váltás mellett, miért épp azt a szakmát választotta, és milyen céljai vannak a jövőben. Az interjún pedig lehetősége lesz még bővebb magyarázatot adni, ott ugyanis bizonyosan rákérdeznek majd a pályamódosítás miértjeire. Ebben az esetben egyébként ajánlott teljesen őszintén beszámolni a váltás hátteréről" - tanácsolja Gelencsér Judit.

Oroszi Babett