Nemzetközi szakképzési verseny debütált Magyarországon

Vágólapra másolva!
Hétfőn és kedden a gödöllői Szent István Egyetemen első alkalommal rendezték meg a Worldskill nemzetközi szakképzési verseny magyarországi fordulóját. Három kategóriában - villanyszerelés, hálózati támogatás és mechatronika - hirdettek eredményt. A kiválasztottak egyéves nyelvi és szakmai felkészítő tanfolyamon vehetnek részt a rendezvény támogatóinál. A nemzetközi döntőt jövő novemberben Japánban rendezik.
Vágólapra másolva!

A magyarországi válogató versenyen első körben a jelentkezők angolnyelv-tudását tesztelték, majd a legsikeresebb 10 versenyző a gyakorlati feladatok végrehajtásán mérte össze tudását. Szakmánként a verseny első három helyezettje - mechatronika esetében két fős csapatok - egyéves szakmai és nyelvi felkészítésben részesülnek. A szakmai és nyelvi felkészítést, valamint a döntőn való részvétel költségeit (nevezési díj, utazás, szállás) a Nemzeti Szakképzési Intézet (NSZI) a Munkaerőpiaci Alap képzési alaprészéből kapott támogatásból fedezi.

Öt év múlva 300 ezres szakemberhiány is lehet

"Magyarországon a szakképzés kiemelt kezelésének jelentősége nem kérdéses: kamarai adatok szerint közel 50 ezer fős a szakemberhiány napjainkban, ami 2012-re 300 ezer főre is nőhet" - mondta Bartus Zsolt, a NSZI kutatási és fejlesztési főigazgató helyettese, a WorldSkills program magyarországi vezetője. "Nagyon szerencsés,, hogy éppen e három területen - a hálózati informatika, mechatronika és a villanyszerelés - terén sikerült együttműködő támogatókra találnunk a verseny megrendezéséhez, hiszen e három szakma mindegyike kiemelten nagy szakemberhiánnyal küzd" - tette hozzá.

Ötven éves múlt, indulás Spanyolországból

A Worldskill szakképzési verseny gyökerei 1947-ig nyúlnak vissza, amikor Spanyolországban tartották az első, akkor még csak országon belüli megmérettetést 4 ezer fő részvételével gépészeti területeken. A cél a fiatalok figyelmének ráirányítása volt a szakképzés fontosságára. 1950-ben elsőként Portugália csatlakozott, majd 1953-ban Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Svájc és Marokkó. Mára a Worldskillnek 46 tagországa van. Magyarország idén májusban csatlakozott.

A szakmai és nyelvi felkészítésre kiválasztottak listája:

Villanyszerelés: Dózsa Gábor, Baranyai Máté, Bukta Norbert Sándor
Hálózati támogatás: Kiss Gergely, Király László, Rózsa Gábor
Mechatronika (két fős csapatok): Bolla Dávid-Oláh Péter, Jánosi András-Kardos Ádám, Székely Imre-Nagy Zsombor György