Elvárás az úszástudás a stewardesseknél - külföldi álláslesen

Vágólapra másolva!
Mit kínál a munkaerőpiac külföldre vágyóknak? Hirdetési újságok ajánlatai közül válogatva telefont ragadtunk és tárcsáztunk. Többnyire az Egyesült Királyságban és Írországban, a turizmus, a vendéglátás, az egészségügy területéről találtunk ajánlatokat. A munkáltatók azonban arról panaszkodtak: a külföldi munka iránt érdeklődők még mindig nem tudnak megfelelően angolul.
Vágólapra másolva!

Az egyik külföldi munkaközvetítésre szakosodott cég légi utaskísérőket keres Írországba. A szervezők angolul beszélő, magas, jó kiállású, megbízható, emellett úszni tudó nőkre, férfiakra számítanak. Telefonos érdeklődésünkből hamarosan kiderül: a magas, jó kiállású jelző akár idézőjelbe is tehető. A munkáltató 152-182 centiméter magas jelentkezőket keres, akiket angol nyelvű önéletrajz alapján szűrnek meg.

A stewardesseknek úszniuk is tudni kell

Megpróbáltunk annak is utánajárni, miért szükséges a munkakörhöz úszástudás. Az ügyintéző hölgy erre annyit mondott: az állást két hónapos, dublini tréning elvégzése után lehet betölteni. "A felkészítő tréningben az úszás is benne van: aki nem képes az előírásos, 50 méteres távot leúszni a vizsgán, nem kaphatja meg az állást. A stewardessnek jelentkezők november közepén kezdhetik meg a 2 hónapos szakmai tréninget, amelynek árát az első 11, munkával töltött hónap alatt fizethetik vissza a munkáltatónak" -ismertette a feltételeket. A főleg európai, ritkábban marokkói repülőutak új munkatársai havi 1600 eurós (420 ezer forint) fizetésre számíthatnak. Az ügyintéző azt is elárulta: megfelelés esetén maximum 3 évre tud munkát kínálni a légitársaság.

Szenzációs recepciós kozmetikázott önéletrajzzal?

A következő hirdetésben nem szerepel cégnév: mindössze egy magánszemély mobilján érdeklődhetünk a munkáról. A cél a vendéglátóipar, az álláshirdetésben gyakorlattal rendelkező recepciósokat keresnek angliai szállodákba. A kontaktnál arról érdeklődtünk: szakmai gyakorlat nélkül vajon megpályázható-e a pozíció. A kérdésre meglepő választ kaptunk, a szervező ugyanis annyit mondott. "Nyugodtan beírhat fals adatokat is az önéletrajzába, de legalább egy hétvégét töltsön el egy szállodában, nehogy kellemetlen meglepetés érjen mindkettőnket. Nem árt, ha utánanéz a Fidelio program használatának is."

Az önéletrajz kozmetikázására bíztató hölgytől azt is sikerült megtudni: ha megfelel a CV, telefonos interjún győződnek meg a jelölt alkalmasságáról, rátermettségéről. A három, ötcsillagos szállodákba készülő recepciós a mindenkori angol minimál órabért- a jelenlegi 3,5 fontot kapja majd fizetségül. Annyit azért hozzátett: aki komolyan gondolja a lehetőséget, próbáljon meg tapasztalatokat szerezni a munkakörben ...