A munkahelyi sokszínűség nem csökkenti a felmondásokat

Vágólapra másolva!
Az általános vélekedéssel ellentétben a munkahelyi sokszínűség nem csökkenti a fluktuációt, sőt ha az azonos nemzetiségű, nemű dolgozók kevesen dolgoznak ugyanazon a munkahelyen, sokkal gyakoribb a munkaerő cserélődése - állítják amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Az egyesült államokbeli Berkeley Egyetem Haas Business School kutatói 800 cég 70 ezer alkalmazottjának felmondásait/mozgásait elemezték, amelyet egy tanulmány formájában publikáltak az Industrial and Labour Relations Review című munkaügyi szaklapban.
A legfontosabb megállapítás, hogy a munkahelyi sokszínűségnek kicsi hatása van a fluktuációra a kereskedelemben dolgozó munkavállalók túlnyomó többségénél. A kutatók ezzel ellentmondanak annak, a tanácsadók által hangoztatott tételnek, hogy a sokszínűségnek pozitív hatása van, csökkenti a felmondásokat.

Kicsi a szerepe a sokszínűségnek

A kutatók összességében toleránsnak minősítették a munkavállalókat. A nemzetiségek, nemek sokszínűségének a legtöbb munkavállalói csoport esetében kicsi szerepe van a felmondásoknál.

A nők nem szeretik a vegyes csapatokat

A nemek összevetésében érdekes megfigyelés: a nők akkor távoztak leggyakrabban a munkahelyről, ha a nemek aránya közel volt az 50-50 százalékhoz. Ha elsöprő többségben voltak a férfiak vagy a nők, kevesebben mentek el a gyengébb nemtől.

Fehérek, feketék, ázsiaiak, spanyol ajkúak

Az empirikus vizsgálat egyik érdekes eredménye, hogy a kisebbségek körében akkor volt a legnagyobb a munkahelyváltás, amikor a kollégák között nagy számban voltak fehérek.
A feketék és a spanyol ajkúak jobban kijöttek egymással, mint fehér kollégáikkal. A legkisebb fluktuáció a spanyol ajkúak körében volt megfigyelhető. Ők akkor hagyták el gyakran a céget, amikor sok fehérrel és ázsiaival dolgoztak együtt. A feketék szintén akkor távoztak a cégtől, amikor fehér és ázsiai kollégáik voltak többségében.

A kutatók figyelmeztetnek, nem szabad messzemenő következtetéseket levonni. A számok az átlaghoz képest rosszabbul fizető kiskereskedelemre vonatkoznak, ahol jóval gyakoribb a munkaerő cserélődése.