Váltás a közszférából: nagyobb felelősség, eredményközpontúság

Vágólapra másolva!
Gurabi Attila az elbocsátott köztisztviselők számára létrehozott Váltás Program során került a Magyar Suzuki Zrt.-hez HR-menedzseri pozícióba. Tapasztalatai szerint a közszférából érkezők egyik legnagyobb próbája a vállalati döntéshozatal. A volt köztisztviselők csak szemléletváltással alkalmazkodhatnak az új helyzethez.
Vágólapra másolva!

A HR területén dolgozó férfi bő ötéves köztisztviselői munkatapasztalatot követően került a versenyszférába. A munkahelyváltásnál több szempontot is figyelembe kellett vennie.

"Mindenképpen a korábban elsajátított tudásnak, megszerzett tapasztalatoknak megfelelő munkakörben szerettem volna elhelyezkedni. Ebbe még belefér a speciális tudásanyag "beszippantása", de értelemszerűen a képzettségnek megfelelő területen-nehéz lenne közgazdászként váltani például mérnöki tervezésre."

Tempós és eredményorientált munkát várnak a versenyszférában

Döntésében a munkavégzés helyszíne is befolyásolta: nem szeretett volna jelenlegi lakóhelyétől 50 km-nél távolabb dolgozni. A korábban humánerőforrás fejlesztési területen dolgozó férfi nem kényszerült pályamódosításra: a versenyszférában is megszokott szakterületén tevékenykedik. Ugyanakkor azt is elárulja: a versenyszféra sokkal eredményorientáltabb, tempósabb munkastílust igényel. "A hosszabb utazás miatt az életvitelem némileg módosult, és ez a családot is érinti"- tette hozzá.

Nem lehet másokra várni a problémamegoldással

Új munkahelyre kerülve -különösen a közszférából a versenyszférába váltva- mindenre nagyon figyelni kell, az apró részletekre éppúgy, mint a teljes folyamatokra. "A korábbiakhoz képest nagy változást jelentett: a felelősségi határvonalak hiánya. A multinacionális vállalatoknál nem jellemző az "ez már más feladata" attitűd.

A döntésképességet is tanulni kell

A problémamegoldás folyamata is eltér a közszférában megszokottól: nem lehet mindennel felettesi utasításra várni, önállóan kell a gondokat megoldani. Ugyanakkor vannak területek, ahol a gyors reakció kapkodásnak tűnik, később pedig hátráltathatja a folyamatokat. A közszférából érkezőknek rá kell érezniük: mikor kell önállóan dönteni, és milyen helyzetekben célszerű inkább mások döntésére hagyatkozni?

Megszűnt az élethosszig tartó munkaviszony

A HR-szakember arról számolt be: a váltás rengeteg tanulsággal szolgált számára. "Az egyik legfontosabb tapasztalat, amivel hamarosan számos közszolgának szembesülnie kell: nincsen "törzsgárda-tagság" és élethosszig tartó munkaviszony.

A köztisztviselőknek szemléletváltásra van szükségük

Az elbocsátások sokak számára azért különösen sokkolóak, mert olyan életérzéssel találkoztak, amely eddig csak a versenyszférában dolgozókra volt jellemző. A privát szféra munkavállalója tisztában van vele: akármilyen jól vagy rosszul dolgozik, a külső körülmények folyamatosan alakulnak, változnak. Így könnyebben alkalmazkodnak, nyitottabbak az új feladatokra, feltételekre és körülményekre is." Gurabi Attila ugyanakkor biztos benne: ez a fajta rugalmasság és ennek elsajátítása csak hasznára lehet a közszférában dolgozóknak ...

Takács Gabriella