Jogosítvány álláskereséskor - ahol fontos és ahol nem szükséges

Vágólapra másolva!
A jogosítvány számos pozíció betöltéséhez elengedhetetlen. Értékesítői, építőipari munkakörökre pályázóknál, közép- és felső vezetőknél legtöbbször alapvető elvárásként szerepel a vezetői engedély megléte, de a hirdetéseket böngészgetve kiderült: akár egy marketingasszisztensi állás betöltéséhez is szükséges lehet.
Vágólapra másolva!

"A vezetői engedély elsősorban azoknál a munkaköröknél elvárás, amelyek megkövetelik a folyamatos utazgatást. Az értékesítői pozícióra pályázók - account manager, key account manager -, a területi képviselők, a szervizesek számára például elengedhetetlen" - mondja Töreky Renáta, a Manpower munkaerő-közvetítő cég irodavezetője.

A tömegközlekedés és a taxi sem megoldás

"Ők ugyanis legtöbbször személyesen tartják a kapcsolatot az ügyfelekkel - mindennapi munkájuk szerves része az utazás. Egyik helyszínről a másikra - sok esetben vidékre - kell eljutniuk minél rövidebb idő alatt. Amit viszont elég nehéz lenne teljesíteni tömegközlekedéssel" - tette hozzá.

A taxiköltséget pedig nem szívesen állják a cégek - hiszen esetükben az akár több tízezer forintra is rúghat naponta.

Az építőiparban dolgozóknak kell, a könyvelőknek nem

"Az építőiparban is elvárás a B kategóriás jogosítvány. Sokszor ugyanis nemcsak az építésvezetőnek szükséges az építkezésen tartózkodnia, hanem gyakran az egyébként az irodában tevékenykedő építészmérnököknek, a tervek készítőinek is ki kell látogatniuk a helyszínre" - avatott be Töreky Renáta.

"A munkakör jellegétől függetlenül - a közép- és felsővezetőktől is elvárják a vezetői engedély meglétét. A nem középvezetői pozícióknál - például a kontrollerek, könyvelők, vagy épp a banki ügyintézők esetében - egyáltalán nem tartozik a döntő szempontok közé" - tájékoztatott Horváth Attila, a Majer&Field személyzeti tanácsadó cég ügyvezetője.

Nem fontos, de jó, ha van

A szakértők egyetértettek abban, hogy bár a kiválasztáskor a jogosítvány megléte vagy hiánya közel sem nyom annyit a latba, mint például a nyelvtudás, mégis jó, ha van. "Elenyésző azon hirdetések száma, amelyben feltüntetik elvárásként. Ez azonban ne tévesszen meg senkit. Mindez ugyanis nem azért van, mert a cégek nem várják el hanem mert - a jelöltek korából, eddig betöltött munkaköreikből, stb. kifolyólag - feltételezik, hogy a pályázók rendelkeznek vele" - véli az ügyvezető.

Írjuk bele az önéletrajzba

"Általában egyébként az állásinterjúkon kerül szóba először a jogosítvány, amikor pontosítják a leendő feladatokat, és az elvégzésükhöz szükséges eszközöket. Ennek ellenére az önéletrajzba tanácsos beleírni, ha van - még akkor is, ha a megpályázott pozíció hirdetésének szövegében nincs feltüntetve ezen igény" - tette hozzá.

Oroszi Babett