Munkaügyben vétkes vállalkozások az interneten

Vágólapra másolva!
Szeptember 23-tól az interneten közszemlére kerülnek azok a vállalkozások, ahol az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség munkaügyi vétséget állapít meg. A munkaügyi ellenőrök később utóellenőrzést is végeznek a színlelt szerződéssel vagy bejelentés nélkül foglalkoztató munkaadóknál - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Több ezer hazai vállalkozás munkaügyi vétsége válik nyilvánossá szeptember 23-tól az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) honlapján. Feketefoglalkoztatók, külföldit engedély nélkül dolgoztatók, munkabért nem fizető cégek egyaránt felkerülnek a feketelistára. Bár a renitens vállalkozások adataihoz mindenki hozzáfér majd, elsősorban a közbeszerzési eljárás, a pályázatkiírók számára jelent könnyebb ellenőrzési lehetőséget. A közbeszerzésekről s az államháztartásról szóló törvények módosítása révén csak azok a vállalkozások juthatnak állami forráshoz vagy megrendelésekhez, amelyeknek rendezettek a munkaügyi kapcsolatai, így nem sértik meg sem a munkaügyi ellenőrzésről, sem az egyenlő bánásmódról szóló szabályzókat.

Megnézik, megtörtént-e később a bejelentés

A súlyos jogsértést elkövető vállalkozások, főleg a feketefoglalkoztatók ellenőrzése az év utolsó négy hónapjában tovább szigorodik. Ahol a munkaügyi felügyelők színlelt szerződéssel vagy bejelentés nélkül foglalkoztatott dolgozót lepleznek le, mindig visszatérnek egy utóellenőrzésre, hogy kontrollálják, megtörtént-e a dolgozó bejelentése - írja a lap.