A nagy zuhanás: parlamenti képviselőből takarítónő

Vágólapra másolva!
Nem mindennapi "karriertörténetről" számol be a Süddeutsche Zeitung német napilap. Egy szociáldemokrata, a Bundestagból tavaly kiesett képviselőnő jelenleg takarítónőként keresi kenyerét. Az 57 éves egykori politikusnő több hónapig próbálkozott, száz helyre is pályázott, de mindenhonnan visszautasították. Így egyéni vállalkozóként idős emberek lakásait teszi rendbe. 
Vágólapra másolva!

Lilo Friedrich 2005 szeptemberéig hét éven át parlamenti képviselőként dolgozott Berlinben, a német szövetségi törvényhozás alsóházában (Bundestag). A német szociáldemokraták (SPD) tavaly őszi választási vereségének következtében azonban nem jutott mandátumhoz. Mivel korkedvezménnyel nyugdíjba vonult férje fizetéséből nem tudták eltartani két, még tanuló gyermeküket, álláskeresésbe kezdett.

Száz pályázat, száz visszautasítás

Azt azonban a képviselői bársonyszékből sem gondolta volna, hogy ennyire gyötrelmes lesz. Száz álláshirdetésre jelentkezett, de mindenhonnan elutasító választ kapott. Szakmája varrónő, hat gyermeket nevelt fel. 57 évesen az álláspiacra kerülve általában a "fiatalabbat keresünk", a "túlképzett" és a "túl magabiztos" magyarázatot kapta a HR-esektől.
Májusig még havi 7 ezer eurós fizetést kapott a Bundestagtól, ám 1600 eurós nyugdíjban csak 65. életévétől részesülhet.

Többet tanult az életből, mint hét év alatt a Bundestagban

"Jót tenne néhány képviselőkollégámnak, ha átélné mindazt, amivel az utóbbi hónapokban szembesültem. Ez az álláskeresés sokkal több tanulsággal szolgált, mint a Bundestagban eltöltött hét év", mondja.
Ugyan az előrehozott választások után egy biztosítótársaság egy reprezentatív pozíciót ajánlott neki, de Lilo úgy érezte, nem őt akarják, hanem kapcsolatait.

Vállalkozó, takarító, lelki szemetesláda

Így maradt a vállalkozóvá válás és a takarítás. Mindig is szeretett takarítani, ám nem gondolta volna, hogy valaha is ebből fog megélni. Óránként 11,5 euróért (3200 forintért) rakja rendbe többnyire idős ügyfeleinek lakását. "Ha nem takarítanék náluk, akkor idősek otthonába kellene költözniük. Emellett lelki szemetesládájuk is vagyok" - fogalmaz.

Csak ötven év feletti nőt venne fel

A férje és a párttársak nem lelkesedtek először a takarítói tervekért. Lilo azonban dolgozni akart, nem bírta a munkanélküli létet. Sok megbízást kap, hétfőtől péntek délutánig folyamatosan dolgozik. Sőt, nemsokára új munkatársat is felvesz, aki csak 50 év feletti nő lehet...

Karácsony Zoltán