Stressz a munkahelyen: a dolgozók fele nem tudja leküzdeni

Vágólapra másolva!
Csörgő telefon, megválaszolásra váró levelek, határidők, tárgyalások, kifogásokat nem ismerő főnökök. Csupán néhány tényező, amelytől a dolgozók stresszes állapotba kerülnek a munkahelyen. Egy németországi felmérés szerint a munkavállalók 56 százaléka nem tudja a szabadidejében levezetni az irodában felgyülemlő feszültségét.
Vágólapra másolva!

A Gewis közvéleménykutató cég felmérése alapján a megkérdezettek 28 százalék vélekedik úgy, ritkábban betegedne meg, ha figyelne az egészségére, sportolna vagy tudatosan lazítana.

A többség sportolna, de nem a munkaidőn kívül...

Abban szinte minden munkavállaló egyetértett, ha a munkahely többet tenne egészségük megőrzéséért, akkor ők is jobban teljesítenének. A bökkenő csupán az, hogy a válaszadóknak csupán 7 százaléka használná ki a munkaadó által nyújtott egészségügyi, sportolási szolgáltatásokat a munkaidőn túl.

Amit a mozgáshiány okozhat

Orvosok szerint a testet és a lelket leginkább a "lazának" tartott, "fehér galléros" irodai munka terheli meg. A mozgás hiánya az oka például a tartós hát-, és fejfájásnak, a lelki egyensúly hiányának. Az ENSZ egészségügyi világszervezete (WHO) szerint a mozgás hiánya egyre nagyobb rizikófaktor a szív és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásában.

A hiányzások 60 százaléka a stresszre vezethető vissza

Nem csupán a dolgozók, hanem a munkaadók is profitálnának a munkahelyi egészségmegőrzésből. A WHO adatai szerint a munkahelyi hiányzások 60 százaléka a túlzott stresszel és annak le nem vezetésvel magyarázható.