Ezermilliárdos támogatás távmunkaprogramokra

Vágólapra másolva!
Ezermilliárd forintos összeggel támogatja a II. Nemzeti Fejlesztési Terv a távmunkahelyek létrehozását segítő programokat. Egyelőre a foglalkoztatottak négy százaléka dolgozik távmunkában.
Vágólapra másolva!

Ugyan jelenleg a foglalkoztatottak négy százaléka dolgozik távmunkában, a kormány tervei szerint 2010-re ez az arány eléri a nyolc százalékot - mondta Simon Gábor, az MSZP Munka világa szakcsoportjának vezetője.

A politikus szerint a távmunka nem csupán a gazdasági hatékonyságot növeli. Ez a foglalkoztatási forma kiválóan alkalmas a munkaerőpiac előnytelen helyzetben lévő csoportjai - a fogyatékkal élők vagy a megváltozott munkaképességűek - újbóli foglalkoztatására.

A távmunka másik nagy előnyének azt tartják: feladatorientált foglalkoztatás felé viszi el a munkaszervezést, elősegíti a munkahelyteremtést és a foglalkoztatás modernizációját, valamint az aktivitás növelését. A szakcsoport-vezető úgy látja: számos ügyfélszolgálati feladat és adminisztrációs tevékenység végezhető távmunkában. Simon Gábor szerint a távmunka elterjedésének ma sokkal inkább a korszerűtlen szemlélet, mint a technikai akadályok vetnek gátat. A jogalkotás és a pályázati ösztönzők azonban sokat változtatnak a helyzeten - írja a Privátbankár.