Üresjárat a munkahelyen: nem a lusta dolgozó, hanem a vezető hibás

Vágólapra másolva!
Németországban a munkahelyi üresjáratokból keletkező gazdasági kárt 170 milliárd euróra becsülik szakértők. Ha összeadjuk a nem produktív időt, akkor évi 32 munkahelyen munka nélkül töltött nap jön ki. A fő hiba a Proudfoot tanácsadó cég szerint nem a lusta beosztottakban, hanem a munkát rosszul megszervező főnökökben rejlik.
Vágólapra másolva!

A tanácsadó cég 1900 vállalat körében elemezte világszerte a cégen belüli munkafolyamatokat. Néhány feltűnő és gyakori megfigyelés: Az értékesítők kevesebbet tudnak az ügyfelekkel foglalkozni, mert költségcsökkentés miatt adminisztratív munkát is kell végezniük. A vezetők mindent egymaguk akarnak elintézni, ahelyett, hogy kiadnák a munkát, megtanulnának delegálni. Mások azért nem jutnak előrébb a munkával, mert hiányoznak olyan dokumentumok, amelyeken feleslegesen más osztályok is átrágják magukat.

Nagy időrabló az előkészítetlen meeting

A kutatók a legnagyobb időrablónak a meetingeket tartják. A megbeszélések egy része eredmény nélküli, előkészítetlen, amelyeken ráadásul sokszor nem a megfelelő résztvevők ülnek.
A hatékonyan töltött munkaidő nagyobb cégeknél kisebb arányú, mint olyan kisebb vállalatoknál, ahol könnyebben át lehet látni a munkafolyamatokat, és könnyebb korrigálni a hibákat.

Ázsiában és Ausztráliában van a legtöbb üresjárat

Nemzetközi összehasonlításban a mérések szerint a németek a középmezőnyben állnak közel 32 százalékos "haszontalan" munkaidő-arányukkal. Ázsiában rosszabb (39 százalék) az Egyesült Államokban (28,8 százalék) valamivel jobb a helyzet.

A munka hatékonyságának akadálya:

Vezetői hibák: 58
Elégtelen tervezés és ellenőrzés 28
Rossz munkamorál: 17
Az alkalmazottak elégtelen képzése: 7
Informatikai problémák: 6 százalék
Rossz kommunikáció: 6

A nem produktív munkaidő aránya egy munkanapon:

Ázsia 39
Ausztrália 39
Franciaország 37
Németország 31,9
Nagy-Britannia 31,7
Európa többi része 26
Egyesült Államok 28,8
Megjegyzés: 100 százalékos hatékonyság nem érhető el. A szakértők maximum 85 százaléknyi hatékony munkaidőt (15 százalék inproduktív mellett) tartanak elérhetőnek.