A cégek 90 százalékánál munkaügyi jogsértések

Vágólapra másolva!
Januártól júliusig a vizsgált munkáltatók 90 százalékánál talált különféle jogsértéseket az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség. Az OMMF 373 millió összértékű bírságot szabott ki. Szeptember 20-tól az interneten is közzétehetik a jogsértő cégek nevét, ami ellen a munkáltató szervezetek tiltekoznak. Többek között ez hangzott el az OMMF és kilenc munkáltatói szervezet konzultációján.
Vágólapra másolva!

Papp István, az OMMF elnöke, arról számolt be: a január és július óta eltelt időszakban 13 ezer munkáltató csaknem 95 500 munkavállaló rovására követett el valamilyen jogsértést.

20 milliós bírság is kiszabható feketefoglalkoztatásért

Az OMMF az elmúlt hét hónapban 373 millió forintnyi bírságot szabott ki. Bár évente átlagosan 10 ezer jogerős határozat születik, 2900 esetben nem bírságolták meg a szabályszegő munkáltatókat. A legkevesebb kiszabható bírság mértéke egyébként 30 ezer forint. Az első alkalommal leleplezett szabálytalanság miatt maximum 10 milliós bírság szabható ki, ám sorozatos fekete foglalkoztatásért akár 20 millió forintot is fizethet a munkáltató.

Feketefoglalkoztatás: építőipar, mezőgazdaság

6828 munkáltatót marasztaltak el 23454 munkavállaló feketefoglalkoztatásáért. A legfertőzöttebb a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és az építőipar. Az állami megrendelésre dolgozó autópálya-építő cégeknél a munkavállalók csaknem 30 százaléka dolgozik feketén. A munkáltatók 681 esetben sértették meg a munkavédelmi előírásokat. 7100 munkáltatót a munkaidőre vonatkozó szabályok megszegéséért marasztalt el a hatóság. 313 munkáltatóról derült ki: engedély nélkül foglalkoztattak külföldi munkavállalókat.

A munkáltatók nem kérnek a nyilvánosságból

A munkáltatói képviseletek drasztikus és durva intézkedésként tartják számon a jogsértő cégek, vállalatok nyilvánosságra hozását. "A munkáltatói jogsértésekért nem helyes kizárólag a munkáltatói oldalt hibáztatni, hiszen a munkáltató és a munkavállaló esetében kétoldalú kapcsolatról van szó"- adott hangot nemtetszésének Dávid Ferenc, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára. Véleménye szerint az egyoldalúság az intézkedés legsúlyosabb hibája.

Nem divat a jogsértések miatt alkalmazottat elmarasztalni

Papp István, az OMMF elnöke azonban úgy véli: a jelenlegi társadalmi és gazdasági helyzetben nonszensz a munkavállalók felelősségre vonását firtatni. Európában egyébként nem elterjedt a szabálytalanságok számonkérése a munkavállalón: Franciaország az egyetlen, ahol volt példa ilyesmire.

Takács Gabriella