Negyedével tovább tartanak a munkahelyi rutinfeladatok kánikulában

Vágólapra másolva!
Bár a kánikulának egyelőre vége, a meleg megtette hatását. A forróságban negyedével csökkent a munkahelyek produktivitása - derült ki az Office Angel's 1500 fő bevonásával készült vizsgálatából. A szigorú öltözködési előírások, az irodai klíma miatti veszekedések, a munkaidő alatti last-minute útfoglalás és a főnök szabadsága miatt a szokásosnál hosszabbra nyújtott ebédszünet gyakori nyári munkahelyi időrablók.      
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek bő háromnegyede - 78 százaléka - arról panaszkodott: a munkakörnyezet nem csupán a kreativitásukat, hanem munkavégző képességüket is visszafogja.

A klíma beállítása is lehet irodai konfliktusforrás

A felmérésből az is kiderült: a brit cégek egyharmadánál nincsen légkondicionálás. A dolgozók így ventillátorral és szellőztetéssel veszik fel a harcot a hőhullámokkal szemben. A hőmérséklet miatti veszekedés is nagy kerékkötője a hatékonyságnak. A megkérdezett dolgozók közel egyötöde - 18 százaléka - tapasztalatai szerint a klíma beállítása szolgáltatja az irodai konfrontációkra a legtöbb okot: a munkatársak nehezen jutnak dűlőre, mennyire legyen hűvös a munkahelyen.

Melegben nehéz a munkára koncentrálni

A dolgozók 81 százaléka saját bőrén tapasztalta meg: képtelen a feladataira koncentrálni, ha az iroda hőmérséklete meghaladja a normál körülmények között megszokott mértéket. A megkérdezettek 62 százaléka elismerte: ilyenkor a rutinfeladatok elvégzése is negyedével tovább tart, mint egyébként.

Sokakat öltözékük miatt marasztaltak el

Sokak számára az előírásos viselet is problémát okozott: a megkérdezett férfiak 65 százaléka számára kánikulától és hőmérséklettől függetlenül előírás maradt az ing-zakó-nyakkendő összeállítás. Így ők a kínok kínját állták ki munkába menet, az íróasztaluk mögött és az értekezleteken. A nyilatkozók mintegy 17 százalékát marasztalták el nem megfelelőnek minősített munkahelyi öltözködés -papucs, nyitott ingek és sort viselése miatt.
A munkavállalók 51 százalékát a főnök nyári távolléte készteti kései munkakezdésre és az extra hosszúságúra nyúlt ebédidőre.

Last minute utak, divat és ételrecept-nézés munkaidő alatt

A munkavállalók 44 százalékát az internetes szörfözés vonja el a munkától: ők ilyenkor térképezik fel a szóba jöhető last-minute utakat. Egyötödük a nyári divattrendeket és a butikok kínálatát taglaló weboldalakon tallózik, míg 14 százalékuk azon töri a fejét: milyen programot szervezzen a barátaival. A dolgozók bő egytizede- 12 százalékának figyelmét a nyári receptek kötik le.

Takács Gabriella