Az etnikai származás befolyásolja a karrierválasztást

Vágólapra másolva!
A kínai származású egyetemisták körében négyszer gyakoribb a befektetési bankár pálya választása, mint fehér hallgatótársaiknál - derül ki egy közel nyolcezer Angliában tanuló egyetemista körében végzett felmérésből. A gazdasági pálya a távol-keletieknél összességében is népszerűbb, míg a tősgyökeres britek közül sokan a közszolgálatba vágynak - tudósít a Financial Times.
Vágólapra másolva!

A kínai gyökerekkel rendelkező hallgatók nagyobb arányban (36 százalék) választották a gazdasági irányt, mint fehér társaik (15 százalék).

A tősgyökeres briteknek fontosabb a munka-szabadidő egyensúlya

A kutatás készítői arra is rákérdeztek, mely cégek szimpatikusak nekik, hol szeretnének dolgozni. Érdekesség, hogy a távol-keletiek körében sokkal népszerűbbek az ismert IT-cégek - például az IBM, a Microsoft-, mint a tősgyökeres briteknél. Az Afrikából érkező fiataloknál fontos szempont a cég viszonyulása a sokszínűséghez. A kulturális sokszínűséget nyíltan felvállalók kerültek itt az első helyekre.
A munka-szabadidő egyensúlya a fehér hallgatóknál számított a legfontosabb szempontnak (58 százalék), a feketéknél a legkevésbé (40 százalék). A fehér hallgatók a túlóra fizetése, az extra szabadságok számítottak lényeges elemnek, az ázsiaiaknál a teljesítményalapú bónusz és az egészségügyi juttatások.

Tanulással kitörés az előítéletek hálójából

A kutatók megjegyezték: a külföldi származású hallgatók azt a mintát követik, hogy tanulással és tekintélyes pozíciók megszerzésével lehet a társadalmi előítéletek hálójából kitörni.
Egy tavalyi felmérés szerint az indiai és kínai származású egyetemisták jobb tanulmányi eredménnyel zárták az évet, mint fehér társaik. A bangladesi, pakisztáni, fekete-afrikai hallgatók azonban még elmaradnak mögöttük.