Trükközik a munkaadó az alkalmi munkavállalói könyvvel

Vágólapra másolva!
Sok vállalkozás nem új munkaerőt foglalkoztat ideiglenesen az alkalmi munkavállalói könyvvel, hanem a korábbi főállásúak dolgoznak ideiglenes státusban - mondta el a Világgazdaságnak Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára.
Vágólapra másolva!

A főtitkár által elmondottakat az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség is alátámasztja. Az OMMF tájékoztatása szerint a folyamatos, állandó tevékenységet jelentő munkakörökben dolgozókkal - segéd-, betanított munkás, kubikus - is kiváltatják a cégek a könyvet, ezáltal teszik "olcsóbbá" a foglalkoztatást.

Ha ugyanis például 3000-3599 forint közötti napidíjat fizet a vállalkozás az alkalmi munkaerőnek, ez számára mindössze 900 forintos közterhet jelent, s ezt közteherjeggyel róhatja le - írja a lap.

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás szabályain tavaly augusztus elsejével lazított a kormány. Ettől az időponttól lehetővé vált, hogy a munkaadó folyamatosan öt napig, vagy egy hónapon belül 15 - ezt mezőgazdasági idénymunka esetén nem kell tartani-, egy éven belül pedig 90 napig foglalkoztasson ideiglenes munkaerőt, méghozzá a közterhek egyszerűsített megfizetésével - közteherjeggyel. Az új törvény azt is engedi, hogy a zöld színű könyv kiváltásával olyan külföldi is végezhessen mezőgazdasági idénymunkát, akinek egyébként nincs munkavállalási engedélye.